Nagyvilág

Peru „mentálisan betegnek” minősítette a transznemű embereket

 

Peru egészségügyi minisztériuma hivatalosan mentális betegekként kezeli ezentúl a transznemű, nembináris és interszex embereket – írja a The Telegraph.

Az elnök által frissen aláírt rendelet a „transzszexualizmust” és a „gyermekek nemi identitással kapcsolatos rendellenességét” mentális betegségnek nyilvánítja. Ugyanígy mentális betegségként kezeli a „kettős szerepű transzvesztitizmust”, a „fetisiszta transzvesztitizmust” és az „egyéb nemi identitászavarokat” is.

Az ország egészségügyi minisztériuma a rendelet kihirdetését követően állítólag azt nyilatkozta, hogy csak így tudja „garantálni a mentális egészséggel kapcsolatos orvosi ellátás teljes lefedettségét”.

Hozzátették, hogy az átnevelő terápiák továbbra sem alkalmazhatók. Peruban 2021-ben hoztak rendeletet az átnevelő terápiák ellen.

A perui LMBTQ közösség felháborodását fejezte ki a különféle közösségi-média platformokon, Jheinser Pacaya, az OutfestPeru LMBTQ filmfesztivál igazgatója szerint a kormánynak nincs jobb dolga, mint száz évvel a homoszexualitás dekriminalizálása után a transz embereket támadni.

Percy Mayta-Tristán, a limai Déli Tudományos Egyetem orvoskutatója a Telegraphnak elmondta, hogy a rendeletből hiányoznak az összetett LMBTQ+ kérdésekkel kapcsolatos ismeretek.

„Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a kontextust, hogy ez egy szuperkonzervatív társadalomban történik, ahol az LMBT-közösségnek nincsenek jogai, és ahol a mentális betegként való megbélyegzés megnyitja az ajtót a konverziós terápia előtt” – nyilatkozta. 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin