Nagyvilág

10 éves az angol házassági egyenlőség, de mit mutatnak a számok?

Történelmi pillanat volt az angol és walesi LMBTQ-közösség számára, amikor tíz évvel ezelőtt, ezekben a napokban megvalósult a házassági egyenlőség Nagy-Britannia e két országrészében. A kerek évforduló apropóján érdemes számot vetni, hány azonos nemű pár mondta ki azóta a boldogító igent?

Az első, azonos neműek között kötött házasságra 2014. március 29-én került sor, miután Angliában és Walesben hatályba lépett az azonos nemű párok házasságáról szóló törvény – a parlament 2013 nyarán fogadta el a törvényjavaslatot. A Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) adatai szerint ugyanannak az évnek a végéig 4850 azonos nemű pár – 56 százalékuk nő és 44 százalékuk férfi – kötött házasságot.

Az azóta eltelt tíz évben pedig körülbelül 162 ezer meleg és leszbikus kötött házasságot Angliában és Walesben, ami azt jelenti, hogy összesen több mint 165 ezer queer ember kötött házasságot csak ebben a két brit országrészben az egyenlő házasság 10 évvel ezelőtti legalizálása óta.

Skóciában, ahol 2014. december 16. óta törvényes az azonos nemű párok házasságkötése, a National Records of Scotland adatai szerint csak ebben az évben 367 házasságot jegyeztek fel.

Észak-Írországban, ahol a törvény alig több mint négy évvel ezelőtt lépett hatályba, az Észak-Írországi Statisztikai és Kutatási Hivatal adatai szerint 2020-ban 158 azonos nemű pár kötött házasságot.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin