Nagyvilág

„Hát nem csodálatos?” – mondta II. Erzsébet az egyenlő házasságról

Nem túlzás kijelenteni, hogy szeptember 8-án, csütörtökön az egész világ gyászba borult, amikor kiderült, hogy elhunyt II. Erzsébet, a brit uralkodóház feje.

Miután apja, VI. György király halálát követően trónra lépett, II. Erzsébet királynő az elmúlt hét évtizedben politikai pártok felett állva, elfogultság nélkül töltötte be az államfői tisztséget. Kerülte, hogy saját személyes nézetét megossza a közvéleménnyel, és ez vonatkozik az LMBTQ-jogokkal kapcsolatos álláspontjára is.

A királynő ettől függetlenül királyi hozzájárulását adta olyan törvényekhez, amelyek előmozdították az LMBTQ-közösség jogegyenlőségét az Egyesült Királyságban, de arról soha nem nyilatkozott, hogy ő személyesen támogatja-e a változásokat.

Így nem csoda, hogy sokan a sorok között igyekeztek olvasni az elmúlt évtizedekben, hogy kiderítsék, II. Erzsébet királynő hogyan vélekedett az LMBTQ-emberek jogairól.

 

 

2017-ben a parlamenti ülésszak megnyitóján a királynő kijelentette, hogy kormánya fel fog lépni „az emberek faji, vallási, nemi, nemi identitáson, fogyatékosságon vagy szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetése ellen„.

2003-at követően, amikor a parlamentben elmondta, hogy kormánya törvényt terjeszt elő az élettársi kapcsolatok legalizálására, ez volt az első alkalom, hogy beszédében említette az LMBTQ-jogokat.

2013-ban II. Erzsébet királynő királyi hozzájárulását adta az azonos nemű párok házasságról szóló törvényjavaslathoz, amely megnyitotta az utat a házassági egyenlőség előtt Angliában és Walesben.

A királyi hozzájárulás önmagában nem jelent sokat, hiszen az uralkodónak az a feladata, hogy jóváhagyását adja a parlament által megalkotott jogszabályokhoz, de egyesek ezt annak jeleként értékelték, hogy támogatja a lépést.

Nagy volt a felhajtás 2016-ban, amikor Lord Ivar Mountbatten, a királynő unokatestvére melegként coming outolt, két évvel később pedig össze is házasodott partnerével, James Coyle-lal. A Tatlernek adott interjújában Mountbatten akkor azt mondta, hogy a királyi család „nem igazán beszél” a házasságáról. Az esküvőjén nem vett részt a királyi család belső köre.

2013-ban II. Erzsébet királynő támogatta a Nemzetközösség chartáját, amely kimondta: „Rendíthetetlenül ellenezzük a diszkrimináció minden formáját. Legyen az nemben, fajban, bőrszínben, vallásban, politikai meggyőződésben vagy más alapon gyökerező„.

A királynő által kitüntetettek listája is jelezheti, hogyan állt a kérdéshez II. Erzsébet. Az évek során számos LMBTQ-aktivistát kitüntetett, de meg kell jegyezni, hogy ugyanígy kitüntetett hírhedten transzfób embereket is – ami aggasztotta az LMBTQ-aktivistákat.

Míg nyilvános fórumokon az uralkodó mindig hallgatott, többször felmerült, hogy szűk körben nagyon határozott állásponton van. Erről Stephen Fry humorista például egy 2015-ös televíziós beszélgetésben mesélt, néhány héttel azután, hogy összeházasodott élete szerelmével, Elliott Spencerrel.

Amikor 2013 júliusában az egyenlő házasságról szóló törvényt szentesítette, a humorista szerint a következőket mondta: “Nos, hatvankét évvel ezelőtt, amikor a trónra ültem, ki gondolta volna, hogy egyszer ilyesmit írok alá? Hát nem csodálatos?

A királyi család több más tagja az elmúlt években nyíltabban kiállt az LMBTQ-jogok mellett – különösen Vilmos herceg és Harry herceg. Vilmos 2019-ben azt nyilatkozta, hogy elfogadná és ugyanúgy szeretné bármelyik gyermekét, ha az melegként vállalná fel magát, míg Harry herceg támogatta a Mermaids nevű, transz fiatalokat segítő jótékonysági szervezetet.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin