Egészség

Könnyít a brit kormány a HIV-vel élő azonos nemű párok gyerekvállalásán

Többéves kampány után az Egyesült Királyságban a gyógyszert szedő, ezáltal nem fertőző HIV-vel élő azonos nemű pároknak mostantól lehetőségük lesz petesejt- vagy spermaadományozásra párjuk és közeli ismerősök számára, hogy szülőkké válhassanak. A HIV-vel élő férfiak eddig csak női partnerüknek adhattak spermát, ami korlátozta az azonos nemű párok családalapítási lehetőségeit.

A május 15-ei bejelentés óta azonban a HIV-vel élő queer emberek spermát vagy petesejtet adományozhatnak ismert címzetteknek, köztük családtagoknak vagy barátoknak, amennyiben „tartósan kimutathatatlan vírusszámmal” rendelkeznek, az adományozást megelőzően legalább hat hónapig antiretrovirális – tehát gyógyszeres – kezelésben részesültek, és a címzett tud a HIV-diagnózisról.

Ezen túlmenően megszűnnek azok az extra szűrési költségek, amelyekkel az mesterséges megtermékenyítés kezelésben részt vevő azonos nemű női pároknak kellett szembenézniük, ellentétben heteroszexuális társaikkal.

A változásért lobbizók „hatalmas győzelemnek” nevezték a szakpolitikai változást. Deborah Gold, a National AIDS Trust vezérigazgatója így nyilatkozott: „HIV-jogvédő szervezetként hosszú éveken át keményen dolgoztunk azért, hogy ez a változás bekövetkezzen, és örülünk, hogy ez a diszkriminatív törvény megszűnik.

A kormány szerint a klinikák a következő hónapokban kezdhetik meg ennek bevezetését.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin