Nagyvilág

Betiltja az átnevelő terápiákat Új-Zéland

fotó: Peus

 

Július 30-án benyújtották azt az új-zélandi törvényjavaslatot, amely alapján akár öt évig terjedő börtönbüntetést is kaphat az, aki úgynevezett átnevelő terápiát végez. A szexuális irányultság, a nemi identitás vagy a nemi kifejezés megváltoztatására irányuló kezeléseket régóta hatástalannak tartják a szakemberek.

„A javasolt intézkedések célja, hogy véget vessenek az ilyen tevékenységeknek, amelyek nem működnek és kárt okoznak” – idézte a Reuters Kris Faafoi igazságügyi minisztert.

„Az átnevelő terápiának nincs helye a modern Új-Zélandon. Azon a téves meggyőződésen alapszik, hogy bármely személy szexuális irányultsága, vagy nemi identitása rossz, és az javításra szorul. Egészségügyi szakemberek, vallási vezetők és emberi jogi aktivisták itthon és külföldön is felszólaltak már e gyakorlatok ellen, mivel azok károsak, és alkalmasak arra, hogy az LMBTQ közösség tagjaival szembeni előítéleteket, a diszkriminációt és a bántalmazást erősítsék.”

 

A törvényjavaslat értelmében azok, akik 18 évnél fiatalabb személyt vagy korlátozott döntéshozatali képességű személyt vetnek átnevelő terápia alá, akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetőek. A súlyos károkat okozó kezelésekért azonban akár 5 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható lenne.

Az átnevelő terápiák célja, hogy megváltoztassák egy személy szexuális irányultságát vagy nemi identitását. Az ehhez használt eszközök széles skálán mozognak, a klasszikus beszélgetős terápiától kezdve a hipnózison át az elektrosokkig terjed a lista. Szélsőséges esetekben azonban dokumentáltak már ördögűzést és a leszbikus nők „javító célú megerőszakolását” is.

Az átnevelő terápiák betiltása Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök egyik kampányígérete volt, amikor tavaly újraválasztották, ezért is várható, hogy a törvényjavaslatot a kormánypárti többség megszavazza majd.

 

 

Az öngyűlöletre (át)nevelő terápiák – I. rész

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin