Nagyvilág

A japán kormánypárti képviselők törvénnyel segítenék a sokszínűséget

fotó: Kyodo

 

A kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) képviselői (a párt a nevével ellentétben erősen konzervatív) egy olyan törvény megalkotását szorgalmazzák Japánban, amely elősegítené a társadalom érzékenyítését, hogy megértsék a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek gondjait és problémáit.

A szexuális orientáció és nemi identitás témaköreiért felelős pártbizottság – amelynek elnöke a korábbi védelmi miniszter, Tomomi Inada, aki még csupán a második nő volt ezen a poszton – azt reméli, hogy a törvényjavaslatot még a parlament júniusban záródó ülésszakában be tudják nyújtani.

“Még a tokiói olimpiai és paralimpiai játékok előtt be akarjuk nyújtani”

 

idézi a párt egyik képviselőjét a Japan Times. Nem véletlen, hogy a kormánypárt tagjai közül vannak, akik úgy érzik, ideje ismét napirendre venni a kérdést. Nemrég ugyanis a szapporói kerületi bíróság alkotmányellenesnek minősítette, hogy Japánban a kormány nem ismeri el az azonos nemű párok házasságát.

“Ha nő az LMBTQ emberek társadalmi elfogadottsága, komolyabb párbeszéd folyhat az egyenlő házasságról”

 

– írta Inada a Twitteren a bíróság március 17-i döntése után. A bizottság már 2016-ban kidolgozta a tervezett törvény vázlatát, amelynek célja, hogy olyan társadalmat valósítsanak meg, amelyben minden ember együtt él, teljes mértékben tiszteletben tartva egymás személyiségét és egyéniségét, tekintet nélkül a szexuális irányultságra és a nemi identitásra.

A törvény előírná, hogy mindehhez a kormánynak megvalósítási menetrendet kell kidolgoznia, rendszeresen felülvizsgálnia a kapcsolódó politikai intézkedéseket, valamint fel kell állítania egy a kormányzati szervek közti összekötő testületet.

2016-ban ebből még semmit sem sikerült megvalósítani, mert a pártban sokan tartottak egy ilyen törvényjavaslattól, és végül semmire sem vezettek a pártban folyó egyeztetések.

“Azóta egyértelműen megváltozott a légkör. Azt hiszem, ezúttal be tudjuk nyújtani a törvényjavaslatot”

 

– jelezte a bizottság egyik tagja. A Liberális Demokrata Párt veterán politikusa, a korábbi oktatási- és sportminiszter Hakubun Shimomura a szakpolitikai ügyekért felelős bizottság elnökeként azt várja, hogy az így megvalósuló párbeszéd egy toleránsabb, a sokszínűséget jobban megértő társadalomhoz vezethet.

Miközben az LDP meglehetősen óvatosan fogalmaz, és egyáltalán nem biztos körükben a készülő törvénytervezet sorsa, addig a kormánykoalíció másik tagja, a szintén konzervatív Kómeitó már munkacsoportot állított fel az egyenlő házasság bevezetése kapcsán.

Hogy Japánban megindult a változás az LMBTQ-jogok terén, azt az is jelzi, hogy Naruhito császár is az LMBTQ emberek elfogadását sürgette. De nem csak ő: a japán cégek például elismerik az azonos nemű párok házasságát – ha már az állam nem teszi.

A világ hét legnagyobb fejlett országa, az úgynevezett G7 tagjai között Japán az egyetlen, ahol nincs se házassági egyenlőség, se az azonos nemű párok kapcsolatának állami szintű elismerése.

Ahogy az sem véletlen, hogy az LDP még az olimpia előtt szeretne valamit felmutatni, mert lépéskényszerben van. A szapporói bírósági döntésen túl ugyanis a japán LMBTQ érdekképviseleti csoportok aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy az országban törvény tiltsa a szexuális orientáción alapuló diszkriminációt. Azt remélik, hogy az olimpiával járó nemzetközi figyelem miatt hajlandó lesz erre a kormány.

 

 

Nem várt meglepetést tartogatnak a japán melegszaunák

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin