Hírek

A japán cégek elismerik az azonos nemű párok házasságát, ha már az állam nem teszi

 

A világ hét legnagyobb fejlett országa, az úgynevezett G7 tagjai között Japán az egyetlen, ahol nincs se házassági egyenlőség, se az azonos nemű párok kapcsolatának állami szintű elismerése.

Az országot 1955 óta minimális megszakítással irányító Liberális Demokrata Párt – amely nevével ellentétben erősen konzervatív, jobboldali formáció – elutasítja az azonos nemű párok házasságát. Tavaly a párt egyik képviselője, Katsuei Hirasawa egyenesen azt nyilatkozta, hogy „összeomlana a nemzet, ha mindenki meleg lenne”. 2018-ban egy másik képviselőjük, Mio Sugita az azonos nemű párokat „terméketlennek” nevezte – azzal a minimális információval sem rendelkezve, hogy a gyerekvállalás független az orientációtól.

A japán cégek mostanra megunták a politikusok ostobaságait, és a saját kezükbe vették a dolgot. A tervek szerint száz nagyvállalat összefogásával júliusban elindul a Famiee Project, amelynek célja, hogy az azonos nemű párok ugyanazokat a kedvezményeket vehessék igénybe, mint a heteroszexuális házaspárok. A közösen kiadott „élettársi igazolás” azonban nem csak egymás között lenne felhasználható: reményeik szerint egyre több hasonlóan gondolkozó vállalat, bankok, biztosítótársaságok, kórházak és egyéb szolgáltatók fogják elfogadni. Sok cég már most is támogatja a párkapcsolatban élő LMBTQ munkavállalóit, de a Famiee Project a remények szerint bővíteni tudja a lehetőségeket.

 

 

Az azonos nemű párok kapcsolatát az országban jelenleg több mint 50 város, kerület és közigazgatási egység elismeri már, köztük olyan nagyvárosok, mint Szapporo, vagy Tokió híres Sibuja kerülete.

Állami szintű elismerés nélkül azonban nem működhet hatékony rendszer.

Ezt a Mizuho Financial Group esete is példázza, akik szintén csatlakoztak az új kezdeményezéshez. Még a több mint 56 ezer munkavállalóval és 880 irodával rendelkező cég is nehezen birkózik meg az olyan esetekkel, amikor a munkavállaló lakóhelye például nem ismeri el az azonos nemű párok kapcsolatát. Így hiába adná meg a cég munkáltatóként a kedvezményeket, azt nem tudják igénybe venni például a lakásbérlés során. A Famiee Project alapítója, Koki Uchiyama a Reutersnek nyilatkozva bizakodó a jövőt illetően:

„Ha a vállalatok nagy csoportja támogat minket, akkor a kormányt is rá tudjuk venni, hogy változtasson a törvényeken.”

Erre pedig szükség is lehet, mert állami szintű elismerés nélkül az azonos nemű párok nem jogosultak az egymás után járó adókedvezmények, vagy az egészségbiztosítás igénybevételére.

Japán ettől függetlenül nem számít homofób országnak, a közvélemény többsége pedig az azonos nemű párok házasságát is elfogadja.

 

 

Lazán kapcsolódik:

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin