Nagyvilág

Japán bíróság: Alkotmányellenes, hogy nem házasodhatnak az azonos nemű párok

A szapporói kerületi bíróság helyi idő szerint szerdán alkotmányellenesnek minősítette, hogy Japánban a kormány nem ismeri el az azonos neműek házasságát.

Ám elutasította három pár kereseti kérelmét, amelyben egyenként egymillió jen (körülbelül 2,8 millió forint) kártérítést követeltek a japán kormánytól, amiért szerintük mulasztást követett el a jogalkotásban, nem téve lehetővé házasságkötésüket.

A felperes párok ügyvédjei kiemelték, hogy az ügy nem a kártérítésről szólt, hanem arról, hogy a bíróság ismerje el: alkotmányellenes az állam álláspontja az azonos neműek házasságáról. Megfigyelők szerint ugyanakkor kérdéses, hogy a kormány a döntés hatására be fog-e vezetni reformokat.

A döntésnek ennek ellenére szimbolikus és történelmi jelentősége van: a szigetországban ez az első bírósági ítélet az azonos neműek házasságának törvényességéről. Jelenleg négy japán bíróság előtt folyik hasonló per.

 

Felvétel egy korábbi Tokió Pride-ról

 

A világ hét legnagyobb fejlett országa, az úgynevezett G7 tagjai között Japán az egyetlen, ahol nincs se házassági egyenlőség, se az azonos nemű párok kapcsolatának állami szintű elismerése. Az országot 1955 óta minimális megszakítással irányító Liberális Demokrata Párt – amely nevével ellentétben erősen konzervatív, jobboldali formáció – elutasítja az azonos nemű párok házasságát.

Japán ettől függetlenül nem számít homofób országnak, a közvélemény többsége pedig az azonos nemű párok házasságát is elfogadja.

A jelenlegi szabályozás szerint az azonos nemű párkapcsolatban élők egymás után örökölhetnek, és szülői felügyeleti jogokat is gyakorolhatnak partnerük esetleges gyermekei fölött.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin