Hírek

A japán császár az LMBTQ közösség elfogadását is sürgette születésnapja alkalmából

 

Ma 60 éves Naruhito császár, és mondatai több szempontból is nagy jelentőséggel bírnak most Japánban. Ez ugyanis az első császári születésnap azóta, hogy apja, a 86 éves Akihito lemondásával Naruhito tavaly elfoglalta a krizantém trónt. A hatvanadik év pedig fontos mérföldkő a japán naptári rendszerben, amit az 5 elem (fém, tűz, föld, víz és fa), valamint a 12 állatöv képvisel. Ennek megfelelően a hatvanadik életévét betöltő személy az összes lehetséges zodiákus kombinációján átesett már, ezzel pedig visszatért a születési évéhez.

Idén azonban a császári palotához rendszerint tízezreket vonzó, hagyományos ünnepi köszöntést a koronavírus-járvány miatt lefújták. Születésnapja előtt a császár újságírók előtt a változó világ kihívásaira reagált:

„A gyors változások korszakában fontos, hogy hivatalos kötelezettségeink során olyan intézkedéseket vegyünk fontolóra, amelyek megfelelnek a társadalmi változásoknak, és fontos, hogy ennek megfelelően cselekedjünk.”

Hozzátette, hogy ebben a munkában a császári családra is felelősség hárul, hogy felvállalja ezeket a kérdéseket. A The Straits Times szerint a Japán előtt álló legnagyobb kihívásnak Naruhito a klímaváltozást tartja, amit az ország máris tapasztal az erősödő tájfunok és forróbbá vált nyarak formájában. Ugyanakkor az uralkodó szerint a társadalmi kérdésekben itt a nagy lehetőség az extrém módon homogén Japán számára.

Az olimpiai játékok éve esélyt jelent, hogy Japán elfogadja a növekvő sokszínűséget, és jobban integráljon olyan csoportokat, mint az országban élő külföldiek, a fogyatékossággal élők, és az LMBTQ közösség.

Ahogy az 1964-és tokiói olimpia idején az akkor gyerek Naruhitónak esélye nyílt rácsodálkozni a világra, úgy most azt reméli, hogy a japán fiatalok megragadják az alkalmat, megértik a globális sokszínűséget és magukévá teszik azt.

A sokszínűség és a modern felfogás gyakorlása a kritikusok szerint az évezredes hagyományokat ápoló császári házra is ráférne: az uralkodói pár egyetlen gyermeke, a 18 éves Aiko hercegnő a neme miatt nem foglalhatja el a krizantém trónt, a császári cím ugyanis csak férfiágon örökölhető.

 

 

Egyre több japán vallja magát az LMBTQ közösség tagjának

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb