Nagyvilág

Az olimpia segíthet a diszkrimináció ellen Japánban

fotó: Twitter / Equality Act Japan

 

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a japán LMBTQ érdekképviseleti csoportok, hogy az országban törvény tiltsa a szexuális orientáción alapuló diszkriminációt.

Az országos szinten közel 100 LMBTQ szervezetet összefogó szövetség azt reméli, hogy még a 2021 nyarára tervezett tokiói olimpiai és paralimpiai játékok előtt foglalkozik a törvényhozás a kezdeményezésükkel. Mivel az Olimpiai Charta tiltja a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetést, ezért a parlament döntését a nemzetközi szerveztek is figyelemmel fogják kísérni.

„Remélem, hogy rendező országként Japán átérzi a felelősségét és törvényi szinten történik előrelépés”

 

– mondta Juri Igarasi, a Japan Alliance for LGBT Legislation alelnöke az Aszahi Sinbun napilapnak. A szövetség jelzi azt is, hogy míg a világon több mint 80 országban létezik hasonló diszkrimináció-ellenes törvény, addig Japánban csak Tokió és Ibaraki prefektúra kormányzata fogadott el ilyen szabályzatot.

Az érdekvédelmi szövetség felmérése szerint a megkérdezettek 40 százaléka találkozott azzal a jelenséggel, hogy valakit a szexuális orientációja miatt rúgtak ki a munkahelyéről, vagy fokoztak le a pozíciójából. Ez a szám azt jelzi a szövetség szerint, hogy égető szükség van a diszkrimináció-ellenes törvényre, amelyet egyébként már öt éve terveznek.

Az aláírásokat várhatóan a jövő év elején összesítik és küldik el a parlamenti pártoknak. Korábban a japán császár is az LMBTQ közösség elfogadását sürgette.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin