Nagyvilág

Esküvői fényképekkel vigasztalódnak Japánban a queer párok

 

Az egyenlő házasságot nem engedélyező Japánban új trend hódít az LMBTQ közösségben: a queer párok esküvői fotózást tartanak – írja a Reuters.

Számos azonos nemű pár azzal vigasztalódik, hogy ha hivatalosan nem is köthetik össze az életüket, szimbolikusan mégis lefényképeztetik magukat esküvői ruhában. A képeket sokan titokban tartják, mert legtöbbször még a közvetlen családtagok sem tudnak arról, hogy azonos nemű párjuk van.

A Fuji TV felmérése szerint a tinédzserek és a 20-as éveikben járó fiatalok 91,4%-a ért egyet az egyenlő házassággal, a 70 év feletti embereknek azonban kevesebb mint a fele.

„Nem mindenki tud a kapcsolatunkról, például a szüleim, vagy a barátaim sem. Úgy gondoltuk, jó lenne kézzel fogható emléket alkotni kettőnkről” – mondta egy 40 éves irodai dolgozó, aki 35 éves párjával egyforma esküvői ruhában fotózkodott Jokohamában. Ugyanakkor az azonos nemű párokat csak kevés fotóstúdió hajlandó fogadni az országban.

„Kincsként fogjuk őrizni a képeket” – mondta egy 32 éves grafikusnő, aki 33 éves transznemű férfi párjával készített esküvői ruhában képeket Tokióban. „Még ha az online hozzászólások bántóak is, mégis úgy fogjuk érezni, hogy az életünk rendben van, mert már elkészültek a képeink” – tette hozzá.

Egy 27 éves tokiói nembináris irodai dolgozó úgy nyilatkozott a Reutersnek, hogy az édesanyja azt szeretné, ha férjhez menne és gyereket szülne, a nagymamája pedig figyelmeztette, hogy el ne mondja az apjának vagy a rokonságnak, hogy egy nőbe szerelmes, mert „perverznek tartanák”.

„Az én szememben csak arról van szó, hogy az a személy, akibe beleszerettem, történetesen velem azonos nemű” – mondta az irodai dolgozó. „Szerintem természetes, hogy vannak emberek, akik nem értik ezt az érzést, és nem próbálom őket rákényszeríteni, hogy megértsék.”

Más párok arról mesélnek, hogy a családjuk elfogadó volt a kapcsolatukkal. „Apám idegenkedett az azonos nemű pároktól, ezért ideges voltam, amikor elmondtam neki, hogy együtt élek egy nővel” – mondta egy 33 éves nő, aki a szolgáltatóiparban dolgozik. „Amikor megtettem, habozás nélkül elfogadta.” Párjával meg fogják mutatni a fotókat a családnak és a barátaiknak is.

Japán nagyon lassan fejlődik csak

A fejlett országok többségéhez képest Japán valóban rendkívül elmaradott az LMBTQ jogok terén. Ugyan tavaly elfogadtak egy törvényt a szexuális kisebbségekről, de az csak általánosságban beszél arról, hogy a társadalom nem eléggé tájékozott a témával kapcsolatosan. Felhívja ugyan a figyelmet, hogy a helyzeten változtatni szükséges a hivatalok, vállalatok és oktatási intézmények részéről is – konkrét lépéseket azonban nem határoz meg.

A japán társadalmat általában toleránsnak és figyelmesnek írják le, azonban a szexuális kisebbségek esetében nagyon is konzervatívak a mindennapokban. Az LMBTQ fiatalok nem nagyon látnak hasonló példaképeket, mert az emberek nem szívesen beszélnek a szexualitásukról, még a nyíltan meleg vagy transznemű hírességek sem.

A távol-keleti ország településeinek körülbelül 80%-ában köthetnek a párok regisztrált élettársi kapcsolatot – ez azonban rendkívül korlátozott jogokat biztosít csak a számukra. nem örökölhetnek egymás után, nem gyakorolhatnak szülői jogokat egymás gyermekei felett, de sokszor még az sem biztosított, hogy a kórházban családtagnak tekintsék őket.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin