Hírek

Varsó LMBTQ-barát polgármestere a lengyel elnökválasztás egyik esélyese

Rafał Trzaskowski

 

A jelenleg regnáló lengyel elnök, a névleg ugyan független, de valójában a Jog és Igazságosság nevű párt jelöltjeként induló Andrzej Duda győzelme eddig biztosnak látszott a közelgő elnökválasztáson.

Csakhogy az utolsó pillanatokban az ellenzéki jobbközép Polgári Platform (PO) lecserélte addigi elnökjelöltjét, és Varsó polgármesterét, Rafał Trzaskowskit indítja. A liberális Trzaskowski az “LMBTQ-mentes zónákkal” tűzdelt Lengyelországban nyíltan LMBTQ-barát politikát folytat – és a friss közvélemény-kutatások szerint esélye is van győzni.

Számos lengyel elemző szerint a nyárra halasztott elnökválasztás az utolsó esély arra, hogy megállítsák a homofób és EU-ellenes Jog és Igazságosságot abban, hogy évtizedekre meghatározzák az ország jövőjét.

Trzaskowski a 2009-es választásokon bekerült az Európai Parlamentbe, 2013-ban közigazgatási és digitalizációért felelős miniszter volt, 2014-től pedig külügyminiszter-helyettes. A populizmus ellen küzdő politikust 2018-ban a szavazók megválasztották a lengyel főváros polgármesterének. Beiktatása után nem sokkal az első lengyel politikuskánt írt alá LMBTQ személyek jogait támogató nyilatkozatot, amivel sok ismert ember felháborodását is kivívta a homofób lengyel közéletben.

“A választási kampányomban megígértem, hogy Varsó mindenkié. Varsó mindenki városa, ami senkit sem diszkriminál. Varsó az a hely, ahol mindenki biztonságban van, és ahol mindenki számíthat támogatásra nemtől, bőrszíntől, vallástól, származástól, szexuális orientációtól és nézetekől függetlenül.”

 

 

A pride felvonuláson is résztvevő Trzaskowski azután szállt be az elnökválasztásba, hogy a Polgári Platform eredeti jelöltjének, Malgorzata Kidawa-Blonskának már csupán egy számjegyű támogatottságot jeleztek a felmérések, miközben Dudát 36-41 százalék közé várták. Az azóta eltelt három hétben pedig Trzaskowski átrendezte az erőviszonyokat, a tíz induló közül mára Varsó polgármestere számít Duda egyik fő kihívójának.

A Reuters beszámolója szerint a varsói Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej Egyetem közvélemény-kutatása a tíz induló közül Dudát várja az első forduló győzteseként, amit a felmérés szerint 32 százalékkal nyerhet meg. A második fordulóban viszont akár a katolikus újságíró Szymon Holownia, akár Trzaskowski le tudja győzni – előbbi 61-39 százalékos, utóbbi 57-43 százalékos arányban. (Érdekesség, hogy még a vallásos konzervatív tévésztár Holownia is támogatná az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát, ellentétben a Jog és Igazságossággal.)

Duda győzelme kulcsfontosságú a Jog és Igazságosság számára, ha be akarják betonozni ókonzervatív ideológiájukat, mert a lengyel elnöknek joga van megvétóznia a törvényeket, és előre hozott választásokat is kiírhat. Trzaskowski előre jelezte, hogy győzelme esetén hatalmas változások kezdődhetnek Lengyelországban.

 

 

Meleg pár osztott szivárványos maszkot Lengyelország “LMBT mentes zónájában”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin