Nagyvilág

Lengyelország szigorítaná a büntetést a gyűlöletbeszéd kapcsán

 

A lengyel igazságügyi minisztérium módosítani szeretné a büntetőtörvénykönyvet, hogy szigorúbb büntetést lehessen kiszabni a gyűlöletcselekményekre – írja a Do Rzeczy.

A javaslat szerint kibővítenék a diszkrimináció fogalmát a fogyatékosság, az életkor, a nem, a szexuális irányultság és a nemi identitás kritériumával. „A javasolt megoldások bevezetése fokozott és teljes körű büntetőjogi védelmet biztosítana a sértett fél fogyatékossága, kora, neme, szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt elkövetett erőszak vagy jogellenes fenyegetés, gyűlöletre uszítás, sértegetés és a testi épség megsértése ellen”olvasható a tervezetben.

Akár három év szabadságvesztéssel is büntethetők lennének az ilyen cselekmények.

A kormányváltás előtt Donald Tusk több ígéretet is tett az LMBTQ közösség felé, például a regisztrált élettársi kapcsolat bevezetéséről. Az új miniszterelnököt ugyanakkor kritika is érte LMBTQ csoportok részéről, amiért beiktatási beszédében nem határolódott el a korábbi kormány gyűlöletpolitikájától. Most úgy tűnik, kormánya arra készül, hogy jelentősen szigorítsa a meglévő törvényeket.

A törvénytervezetet ugyanakkor bírálják is, mivel nem definiálja pontosan a gyűlöletbűncselekményeket, így a törvény szövegének értelmezése nem egyértelmű, ezzel pedig potenciálisan utat nyithat a boszorkányüldözéseknek is.

Az ellenzék szerint a törvénytervezet megnyirbálja a konzervatív, keresztény állampolgárok szólásszabadsághoz való jogát.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin