Nagyvilág

Lengyelországban nőtt az öngyilkosságok száma az LMBT-mentes zónákban

 

A Lehigh Egyetem és az amerikai Nemzeti Közgazdasági Kutatóintézet tanulmányban foglalta össze a lengyel „LMBT-mentes zónák” queer emberek mentális egészségére gyakorolt hatását.

A tanulmány szerint az úgynevezett LMBT-mentes zónákban 16%-kal nőtt az öngyilkosságok száma.

A tanulmányt vezető Dr. Chad Meyerhoefer, a Lehigh Egyetem kutatója elmondta: „Eredményeink arra utalnak, hogy a kisebbségi csoportok megbélyegzése a lakosság mentális egészségének romlásához vezet. Az ilyen típusú diszkriminatív intézkedések stresszhez, az elszigeteltség érzéséhez és ellenségességhez vezetnek”.

Az LMBT-mentes zónák 2019-től fokozatosan jöttek létre Lengyelországban, és olyan településeket, illetve járásokat jelöltek, amelyek határozatban mondták ki, hogy „mentesek az LMBTQ ideológiától”. Összesen 105 ilyen zóna jött létre, majd később az Európai Unió rosszallása (és az elmaradó uniós támogatások) miatt egyre több szűnt meg. Tavaly év végén 15 zóna volt még az országban.

A zónák létrejöttét az előző, jobboldali kormány támogatta, melyet tavaly a lengyeleknek sikerült leváltaniuk.

A homofób intézkedések azonban rányomták a bélyegüket a queer emberek mentális egészségére. A tanulmány szerint nemcsak az ilyen jogszabályok bevezetése, de azok puszta tervezgetésük is növeli az öngyilkossági kísérletek számát.

A kutatás szerint az ilyen korlátozó törvényeknek szélesebb társadalmi hatása lehet. „Bár az USA-ban a törvények általában az iskolai környezetre összpontosítanak (az LMBT emberek ábrázolása az irodalomban, vagy a mosdóhoz való hozzáférés), továbbra is társadalmi konfliktust generálnak az LMBT emberek azon jogával kapcsolatban, hogy szabadon kifejezzék nemi identitásukat” – mondta Meyerhoefer.

 

Ha te is úgy érzed, hogy segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített számok egyikét: 14 év alattiaknak a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány vonala a 116-111, illetve a Lelki Elsősegély Telefonszolgálat a 116-123-on. A Háttér Társaság telefonos lelkisegély szolgálata: 137-37.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin