Hírek

Világháborús veterán osztotta ki a homofób olimpikont Lengyelországban

Varsó polgármestere, Rafał Trzaskowski a múlt hónapban az országban elsőként írt alá az LMBTQ személyek jogait támogató nyilatkozatot. A lépés meglehetősen szokatlan még az ilyen téren konzervatív országban és nem aratott osztatlan sikert.

Ismert emberek is ellenezték a lépést, többek között az olimpikon Zofia Klepacka, aki a londoni ötkarikás játékokon bronzérmet nyert szörfvitorlásként. Klepacka egy Facebook-posztban rohant ki a döntés ellen:

„Kategorikusan NEMET mondok az LMBT emberek reklámozására, és védelmezni fogom a tradicionális Lengyelországot. Ilyesmiért harcolt volna a nagyapám a varsói felkelés idején? Hát nem hinném.”

 

Zofia Klepacka / fotó: Gazeta Wyborcza

 

A sportoló pár nappal később a pedofilokhoz hasonlította az LMBTQ embereket.

Ekkor szólalt meg a lengyel háborús hős, Wanda Traczyk-Stawska, aki a második világháború idején harcolt a varsói felkelés idején. A 92 éves Traczyk-Stawska az egyik világháborús szervezet elnöke, akinek az életéről dokumentumfilmet is készítettek.

 

Wanda Traczyk-Stawska / fotó: Gazeta Wyborcza

 

„A felkelés idején mindenekelőtt hazánk függetlenségének visszaszerzésért harcoltunk, de azért is, ami a legfontosabb volt számunkra. Hogy ne alsóbbrendű emberként bánjanak velünk, hogy mindannyiunkkal tisztelettel bánjanak. Az emberi méltóságunkért harcoltunk. A méltóság alapja a szabadság. Amit senki sem vitathat el a másiktól, csak mert más a bőrszíne, más a világnézete, vagy a szexuális orientációja.”

A sportoló kommentjei nyomán kialakult vitában a focidrukkerek a homofób olimpikon mellé álltak, és a labdarúgó-bajnokság egyik meccsén őt támogató transzparenst feszítettek ki a lelátón. A „Zoska, mi veled vagyunk” felirat mellett a „Varsót tartsuk meg buzimentesnek” szövegű transzparenst is kifüggesztettek.

 

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin