Hírek

Meleg pár osztott szivárványos maszkot Lengyelország „LMBT mentes zónájában”

Bátor kalandra vállalkozott Jakub és David, a lengyel meleg házaspár. Fogtak több száz szivárványos arcmaszkot és elutaztak Lengyelország több, úgynevezett „LMBT mentes zónájába”.

Mi is az az „LMBT mentes zóna”? Egy kezdeményezés, amelyhez idén februárig közel 100 lengyel település és térség csatlakozott, vállalva, hogy nem támogatnak olyan nonprofit szervezetet, amely LMBTQ-ügyeket is felkarol. Mint az a “Gyűlölet Atlaszán” is látható különösen Lengyelország keleti régióiban szaporodtak el.

A növekedésnek köszönhetően mára az ország területének körülbelül harmada számít “LMBT mentes zónának” és az Európai Parlament felszólítása ellenére a kormány és az ultrakonzervatív-jobboldali Jog és Igazságosság Pártja nem hajlandó semmit tenni annak érdekében, hogy e homofób tendenciát megállítsa.

 

 

A pár három, LMBT mentes zónában található települést látogatott meg: Mordy (1800 lakos), Trzebieszów (1700 lakos) és Biała Podlaska (60 ezer lakos). Bár akadtak a helyiek közül, akik megfenyegették őket és negatív megjegyzéseket tettek, összességében úgy érzik, megérte több száz szivárványos maszk kiosztására vállalkozniuk, mert a legtöbben örültek a figyelmességnek.

Nem ez volt az első alkalom, hogy így önkénteskedtek a koronavírus járvány alatt, áprilisban Gdańsk, Gdynia és Szopot belvárosában osztottak a szivárványszínű arcmaszkokból.

Mostani akciójukról a videófelvétel itt tekinthető meg:

 

 

Az ILGA-Europe által kiadott idei Szivárvány Index szerint az Európai Unió tagállamai közül Lengyelországban a legrosszabb az LMBTQ-közösség helyzete. Ugyanez a jelentés a magyar helyzetről is szomorú képet fest:

 

Folyamatosan romlik a magyar LMBTI-közösség helyzete

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin