Nagyvilág

Előítéletesek a moldávok az LMBTQ emberekkel

 

A chișinăui Partnerség a Fejlődésért Központ felmérése szerint a moldávok túlnyomó többsége előítéletes az LMBTQ emberekkel szemben – írja a Balkan Insight.

A civil szervezet felmérése szerint a lakosság 70%-a nem szeretne queer szomszédok mellett lakni, 50% pedig elutasítja, hogy HIV-vel élő szomszédja legyen.

„Ezek a számok nagyon világosan mutatják a moldovai diszkrimináció és előítéletesség szintjét, de azt is, hogy még nagyon-nagyon korai szakaszban vagyunk, amikor a sztereotípiák elleni küzdelemről és a kisebbségi csoportokhoz tartozó emberek beilleszkedéséről van szó” – mondta Natalia Covrig, a Partnerség a Fejlődésért Központ ügyvezető igazgatója.

Egy másik szervezet, a Genderdoc-M Információs Központ szerint egy ilyen ellenséges környezetben a queer emberek nem érzik biztonságosnak az előbújást. Leo Zbanca koordinátor azt is hozzátette, hogy az orosz LMBTQ-ellenes propagandának nagy szerepe van a moldávok véleményének befolyásolásában.

„Az Oroszországi Föderáció olyan narratívákat hoz létre, amelyek szerint az LMBT közösség belső ellenség, és ezek a narratívák sajnos a médián és néhány oroszbarát szereplőn keresztül érkeznek. Ezért kell nagyobb hangsúlyt fektetni a hatályos törvények végrehajtására. Nagyon jó törvényünk van a gyűlöletbeszéd ellen, és ezt be kellene tartani” – mondta Zbanca.

Irina Corobcenco, a Promo-LEX Egyesület gyűlöletbeszéd elleni küzdelemmel foglalkozó szakértője szerint az adatok azt mutatják, hogy a gyűlöletbeszéd folyamatosan jelen van a moldovai közéletben, és a választási időszakokban még intenzívebbé válik.

„A férfiak gyakrabban használnak gyűlöletbeszédet, mint a nők. Gyakran találkozunk vele a 35-50 év közötti korosztály körében. A gyűlöletbeszéd, amelyet a közéletben ismert szereplők, például a rendőrség vagy az állami tisztviselők generálnak, sokkal nagyobb hatással bír” – magyarázta Corobcenco.

Az LMBTQ jogok terén Moldova egyébként megelőzi Magyarországot az ILGA Europe legutóbbi felmérése alapján.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin