Hírek

Újabb európai ország tiltotta be a kiskorúak átnevelő terápiáját

Néhány héttel azután, hogy Németország betiltotta a fiatalok átnevelő terápiáját, újabb európai államból számolhatunk be hasonló jó hírről. A döntést ezúttal az albán pszichológiai társaság hozta meg és Altin Hazizaj, a helyi Pink Embassy LMBTQ-szervezet szóvivője szerint a döntés törvényerejű, nincs szükség rá, hogy a parlament külön megerősítse.

Az átnevelő, vagy másnéven reparatív terápia tudományos megalapozottságot nélkülöző célja, hogy az LMBTQ-fiatalokat heteroszexuálissá „nevelje”. Bár a világ egyre több pontján kerülnek betiltásra, különösen a kiskorúaknak szántak, ahol többnyire szülői nyomásra történik mindez, sajnos még mindig fájóan sok országban lehet őket büntetlenül szervezni. A módszerek változatosak, imától egészen elektrosokk terápiáig terjed az eszközök skálája.

Hazizaj hozzátette, hogy bár a szervezet döntése örömteli, Albániában még mindig az egyik legmagasabb az LMBTQ-közösség elutasítottsága. 2010-ben a parlament elfogadott egy diszkrimináció-ellenes törvényt, amely kiterjed többek között a munkaválallásra és a szolgáltatások igénybevételére, valamint a közösség tagjai szolgálhatnak a seregben és vért is adhatnak. Az azonos nemű párok kapcsolata azonban továbbra sincs elismerve, az örökbefogadás illegális, ahogyan a nemváltoztatás is.

Az ILGA Europe 2020-as Szivárvány Indexe szerint Albánia az LMBTQ-jogok terén a 28. helyen áll a 49-ből – közvetlenül Magyarország után.

Zárásként érdekességként ajánljuk figyelmetekbe egy korábbi rovatunk egyik cikkét Enver Hoxháról, Albánia egykori kommunista diktátoráról:

 

CsakADanitÉrdekli – Enver Hoxha, az emberarcú zsarnok

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin