Nagyvilág

A queer fiatalok helyzetével foglalkozik az új lengyel esélyegyenlőségi miniszter

Az LMBTQ fiatalokkal kapcsolatos közösségimédia-bejegyzést posztolt Katarzyna Kotula, a 2023 decemberében felállt, Donald Tusk vezette lengyel kormány esélyegyenlőségi minisztere. 180 fokos fordulat ez azután, hogy az előző lengyel kormány Európában az egyik leginkább homo- és transzfóbb volt. Talán csak a magyar kormány vetekedett vele.

Elindult az LMBTQ-barát iskolák rangsora, amelyet én is támogattam! Méghozzá a ‘Bizalom iskolája’ szlogen alatt, mert a lengyel iskoláknak biztonságosnak, barátságosnak és egyenlőséggel, kölcsönös bizalommal telinek kell lenniük” – írta Kotula a bejegyzésben.

A miniszter kitér rá, hogy a kutatások szerint a lengyel LMBTQ fiatalok negyedének súlyos depressziós tünetei vannak, háromnegyedüknek gyakran vannak öngyilkos gondolatai, és közel 74 százalékuk érzi magát magányosnak. A fiatalok hatékony választ várnak a diszkriminációra, és különösen az iskoláktól és az egyetemektől várnak egyenlőségi intézkedéseket.

A rangsor célja, hogy felerősítse a queer fitalok hangját, miközben az iskolák számára is népszerűsíti a helyes gyakorlatokat. A fiatalok önkéntes alapon vehetnek részt a felmérésben, és válaszolhatnak olyan kérdésekre, amelyek arra vonatkoznak, hogyan viszonyul az iskolai közösség az LMBTQ emberekhez, előfordul-e diszkrimináció, szerveznek-e erőszakellenes workshopokat, támogatják-e a tanárok a különböző kisebbségeket.

Erősen bátorítom a részvételt! Legyenek a lengyel iskolák tele bizalommal, egyenlőséggel és az emberi méltóság tiszteletével. Legyünk olyanok, mint egy pajzs a fiatalok számára, amely megvédi őket a diszkriminációtól és az erőszaktól.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin