Nagyvilág

Tiltakozásképp tartott házasságkötési ceremóniát egy albán leszbikus pár

 

Az albán fővárosban, Tiranában Alba Ahmetaj és Edlira Mara jelképes ceremónia keretében kötötték össze az életüket a polgármesteri hivatal tetőteraszán – írja a Reuters.

A leszbikus pár tiltakozásképp tartotta meg a ceremóniát, melyet két brit lelkész vezetett. A muszlim többségű Albániában ugyanis nincs egyenlő házasság, és remény sincs nagyon rá, hogy a közeljövőben lehetne. A szomszédban még az ugyancsak muszlim vallású Koszovóban is fontolgatják a döntést,  Görögország pedig idén februárban vezette be az egyenlő házasságot.

„A társadalmunk nagyon patriarchális és homofób. Pedig ez a kettőnk dolga, miért szól bele a társadalom?” – mondta Ahmetaj.

A hivatal előtt rendőrök sorakoztak, hátha tiltakozás tör ki, a ceremónia bejelentésére ugyanis a két nő gyűlölködő megjegyzéseket kapott az interneten. Volt, aki betegnek nevezte őket, és olyan is, aki szerint a pokolban fognak égni.

Egy uniós felmérés szerint az albán LMBTQ közösség 40%-át érte már diszkrimináció, de az incidenseknek csak ötödét jelentik a rendőrségnek. Februárban Mara és Ahmetaj ikerlányaikkal egy tiranai kávézóban ültek, amikor üzenetet kaptak a Facebookon, hogy ha még egyszer odamennek, „főbe kell őket lőni”.

A két nő napokig félt kimenni az utcára, de nem hajlandók lemondani a jogaikról. Most bírósághoz fordultak, hogy mindketten a gyermekeik teljes jogú szülei lehessenek, és ha az albán jogrendszerben ezt nem sikerül kiharcolni, akkor az emberi jogi bírósághoz fordulnak Strasbourgban. „Nem adjuk fel a harcot. A lányaink megérdemlik, hogy mindketten rajta legyünk a hivatalos papírjaikon” – mondta Mara, a két kislány biológiai édesanyja.

„Azoknak, akik ellenzik ezt a házasságot, azt üzenem, semmi sem fog tőle megváltozni. A Föld forog tovább, Albánia pedig továbbra is szegény és szennyezett ország marad” – mondta Xeni Karaj LMBTQ aktivista, akinek párja kapta el a csokrot.

Az eseményen egyébként részt vett Reinout Vos, Hollandia nagykövete is.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin