Hírek

Folyamatosan romlik a magyar LMBTI-közösség helyzete

A május tizenhetedikei homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnaphoz igazítva az ILGA-Europe (Nemzetközi Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transz és Interszex Szervezet) évről évre közzéteszi jelentését, amelyben országokra lebontva vizsgálja a helyi LMBTI-közösség helyzetét és a jogi környezet változását. Az idei évi riport sajnos nem sok jót ígér.

Ez egy kritikus időszak Európában. Évről évre egyre több ország, akik harcoltak az LMBTI egyenlőségért, feladják elkötelezettségüket és egyre több kormány aktív lépéseket is tesz az LMBTI-közösség ellen. A történelem azt mutatja, akik sérülékenyebbek azok krízisek után még sérülékenyebbekké válnak, tehát minden okunk megvan rá, hogy aggódjunk amiatt, hogy a politikai események, a fokozódó elnyomás és a társadalmi gazdasági nehézségek nagyon sok LMBTI-emberre hatással lesznek Európában az elkövetkező években.„- nyilatkozta Evelyne Paradis, az ILGA-Europe igazgatója, utalva a koronavírus járványra és annak következményeire.

 

Az ILGA-Europe 2020-as Szivárvány Térképe

 

A Térkép és Index alapján elmondható, hogy számos ország, amely valaha vezető helyet töltött be, ma kevésbé elkötelezett az LMBTI-emberek egyenlősége iránt. Sőt, a koronavírus járványra hivatkozva vannak kormányok, amelyek arra használják a helyzetet, hogy emberi jogokat korlátoznak (lásd például a magyar kormány transz ellenes törvénytervezetét).

A jelentés többek között megállapítja, hogy az országok felében nem történt pozitív változás és több ország is évek óta visszafelé mozog a listán, mert meglévő védelmeket iktatnak ki. Magyarország például 2012 óta a 9. helyről visszacsúszott a 27-re. A visszafejlődés ott a leglátványosabb, ahol a civil és politikai jogokat támadják: ahol az LMBTI-jogvédők egyre nagyobb veszélyben vannak, ahol a hatóságok aktív intézkedésekkel ássák alá a civil szervezetek működését és megítéltségét, és ahol betiltanak nyilvános eseményeket.

 

Magyarország visszacsúszása az Indexen | Forrás: Transvanilla

 

Az ILGA-Europe megállapította, hogy a legtöbb pozitív változás a transz és interszex jogok terén történt a kontinensen. A nemi identitás és a nemi jelleg alapú védelem az esélyegyenlőségi törvényekben új elem Andorrában, Belgiumban, Hollandiában, Észak-Macedóniában és Svájcban. Új önmeghatározáson alapuló szabályozást vezettek be Izlandon és hozzáférést kaptak nemük elismeréséhez kiskorúak is Spanyolországban. Több ország is azért veszített pontot idén, mert meglévő nem jogi elismerése folyamatok a gyakorlatban nem működnek hatékonyan: Magyarország, Azerbajdzsán, Szerbia és Nagy-Britannia. Máshol elakadtak a nem jogi elismerését reformáló folyamatok: Albánia, Ciprus, Finnország és Svédország.

Magyarország visszaesése a legnagyobb az értékelésen, pontjai 8,46%-át veszítette el az ország a nem jogi elismerésének felfüggesztése és a nyilvános események állam általi nem megfelelő védése miatt.

Az olyan országok mint, Magyarország, Lengyelország és Törökország kerültek a középpontba, akik már a világjárvány előtt is támadták az LMBTI -közösséget. A nem jogi elismerését betiltó törvényjavaslat Magyarországon, az abortuszt és szexuális felvilágosítást betiltó javaslat Lengyelországban, a török politikai vezetők által bűnbaknak kikiáltott LMBTI-emberek, akik szerintük felelősek a koronavírusért – ezek mind figyelmeztető jelek olyan kormányok részéről melyek autoritárius jegyeket mutatnak és arra használják a vészhelyzetet, hogy tovább korlátozzák a sérülékeny csoportok és a kisebbségek jogait. Ha valaha is ki kellett állniuk az európai kormányoknak és intézményeknek a jogállamiság és az emberi jogok mellett, akkor ez az.” – mondta Darienne Flemington, az ILGA-Europe társelnöke.

Sajnos Magyarország a negatív változások éllovasa, és ez különösen nagyon érzékenyen érinti főként a magyar transz és interszex emberek jogait. A jogi nem megváltoztatásának betiltása az elkövetkező években növekvő megbélyegzést, diszkriminációt és erőszakot hozhat közösségünk számára. Fontos, hogy a magyar kormány elszámoljon minden kötelezettségével és hogy a társadalom is minél szélesebb körben informáltabb legyen a kérdésben.” – tette hozzá Hidasi Barnabás, a Transvanilla Transznemű Egyesület elnöke

A Magyarországról kiadott térkép és index elkészülésében a Háttér Társaság és a Transvanilla Transznemű Egyesület szakértői segítettek.

Az interaktív térkép ITT, míg az angol nyelvű országértékelés ITT érhető el.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin