Itthon

Spanyolország is bejelentette csatlakozását a propagandatörvény elleni perhez

Spanyolország
Fotó: Max Harlynking, Unsplash

Egyre több ország vesz részt a magyar propagandatörvény ellen indított perben, Spanyolország is bejelentette csatlakozását. Belgium, Luxemburg, Hollandia, Írország, Portugália,  Dánia, Ausztria, Málta és az Európai Parlament már korábban jelezte, hogy részt kívánnak venni az eljárásban.

A propagandatörvény tulajdonképpen cenzúratörvény, mely többek között korlátozza a televíziókban az LMBTQ témákat említő műsorok közlési idejét, valamint az ilyen jellegű könyvek forgalmazási helyeit is. A törvény miatt külsős oktatási programokat sem lehet a magyar iskolákban megvalósítani, nem csak LMBTQ, de semmilyen más témában sem, mivel az akkreditációs rendszert nem építették ki.

Tizenkét ukrán civil szervezet is közleményt adott ki, melyben sürgetik a többi európai országot, hogy álljanak ki a bírósági eljárás mellett és a „Kreml-inspirálta” magyar törvény ellen.

https://twitter.com/RemyBonny/status/1638879968582139906

Meg kell állítani, mondják az ukránok

A nyilatkozatnak az „Állítsuk meg Putyin törvényét Európában!” címet adták, és arra kérik benne az uniós országokat, hogy ne hagyják, hogy az orosz mintára tervezett törvény megvethesse a lábát Európában. „A törvény azt a romboló és gyilkos ideológiát terjeszti, amelyet a Kreml évtizedek óta képvisel” – írják. Az orosz propagandatörvény eszközt szolgáltatott a szexuális kisebbségek üldözésére, és átmosta az orosz emberek agyát – áll a közleményben.

„Ma azt látjuk, hogy e veszélyes ideológia első magvait az Európai Unión belül is elvetették. Orbán Viktor kormánya 2021-ben bevezette a propagandaellenes törvény saját változatát. Azóta Orbán az LMBTIQ+ személyeket összemossa a pedofilokkal, és a Kreml játékszabályait alkalmazza, hogy cenzúrázza az ország szexuális és nemi kisebbségeit” – áll a nyilatkozatban, mely szerint Putyin több mint egy évtizede büntetlenül arra használja az európai LMBTQ-ellenes politikai vezetőket, hogy destabilizálja az egységes Európát.

„Az Európai Bizottság által az ‘LMBT-ellenes propagandatörvény’ ellen indított per az Európai Unió és tagállamai számára lehetőség arra, hogy megakadályozzák a Kreml ideológiájának és játékszabályainak terjedését az unión belül.”

Gulyás Gergely a mai kormányinfón úgy nyilatkozott, hogy jól ismerik Brüsszel és a per támogatóinak véleményét a „gyermekvédelmi” törvényről; meg fogják várni a bíróság döntését. Azt is elmondta, hogy legkésőbb nyáron szigorítani fogják a törvényt. A miniszter szerint mindenkinek egyet kellene értenie ezzel, de „egyesek keresik az alkalmat, hogyan jelenthetik fel a saját hazájukat külföldön”.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin