Nagyvilág

Írország is csatlakozna a magyar propagandatörvény elleni perhez

Írország is csatlakozna a magyarországi LMBTQ-ellenes propagandatörvény miatt indított emberi jogi perhez – írja a The Irish Times.

Múlt héten Portugália csatlakozását jelentették be az uniós országok felé petíciót elindító szervezetek: a Forbidden Colours, a Háttér Társaság és a Budapest Pride. Hollandia, Luxemburg és Belgium már korábban csatlakozott.

Leo Varadkar, Írország miniszterelnöke és Micheál Martin miniszterelnök-helyettes élesen kritizálta a 2021-ben bevezetett magyar propagandatörvényt, mely effektíve cenzúrázza a médiát. A jogszabály korlátozza az LMBTQ témájú könyvek forgalmazási helyeit, és olyan akkreditációs rendszert irányoz elő a tanórákra meghívható civil szervezetek és szakértők számára, amelyet másfél év alatt sem hoztak létre. Ezzel pedig gyakorlatilag kitiltották a külsős oktató-nevelő programokat az iskolákból. Az ír politikusok szerint a törvény „orosz stílusú”.

Írország a hónap végén dönt majd a perhez való csatlakozásról. A múlt hónapban a szigetország támogatta a Benelux-országok nyilatkozatát, amelyben súlyos aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a magyar parlament olyan új törvényeket fogadott el, amelyek diszkriminálják a magyarországi LMBTQ közösséget.

Martin, aki a törvény bevezetésekor miniszterelnök volt, ezt egyenesen Orbán Viktor szemébe is mondta akkor: „Nyíltan megmondtam Orbán Viktornak, hogy az önök törvénye ártani fog a fiataloknak, el fogja nyomni a fiatalok jogait” – nyilatkozta.  Akkor több uniós vezető is Orbán Viktor tudomására hozta, hogy „átlépett egy határt”, aminek súlyos következményei lehetnek.

Múlt héten a magyar kormány újra kiállt a gyermekvédelminek álcázott homofób törvény mellett.

Az ír kormány beavatkozására azután került sor, hogy a nyíltan meleg Roderic O’Gorman gyermekügyi miniszter nyilvánosságra hozta, hogy mennyi személyes homofób gyalázkodást kapott az interneten. O’Gorman az RTÉ televíziónak elmondta, hogy naponta kell eltávolítani a közösségimédia-fiókjaiból azokat a bejegyzéseket, amelyekben gyerekeket behálózó pedofilnak nevezik.

„Tisztában vagyok vele, hogy az interneten és különböző nyilvános fórumokon most is sok olyan ember van, aki meleg, vagy LMBT+ érdekeket képvisel és rosszindulatú gyalázkodással szembesül” – mondta.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin