Itthon

Portugália is csatlakozik a magyar propagandatörvény elleni perhez

Rémy Bonny, a Forbidden Colours LMBTQ jogokért küzdő szervezet vezetője a Twitteren jelentette be a Politico értesüléseire hivatkozva, hogy Portugália is csatlakozik a magyarországi LMBTQ-ellenes propagandatörvény miatt indított emberi jogi perhez. Hollandia, Luxemburg és Belgium már korábban csatlakozott.

https://twitter.com/RemyBonny/status/1634171845221003266

A  Forbidden Colours, a Háttér Társaság és a Budapest Pride közösen indított petíciót azért, hogy minél több uniós ország csatlakozzon a bírósági eljáráshoz.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága már korábban felszólította a kormányt az LMBTQ gyermekek védelmére, a EuroChild. Az Európai Unió legnagyobb gyerekjogi szervezete szerint pedig a propagandatörvény megsérti az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében lefektetett alapvető gyerekjogokat.

Az Európai bizottság februárban közölte, hogy bírósági eljárás indul a magyar propagandatörvény miatt. Ez a törvény effektíve cenzúrázza a médiát, korlátozza az LMBTQ témájú könyvek forgalmazási helyeit, és olyan akkreditációs rendszert irányoz elő a tanórákra meghívható civil szervezetek és szakértők számára, amelyet másfél év alatt sem hoztak létre. Ezzel pedig gyakorlatilag kitiltották a külsős oktató-nevelő programokat az iskolákból.

A törvény és a hozzá kapcsolódó rendeletek szándékosan homályosak és nehezen értelmezhetőek, ami miatt akár a médiafelületek, akár az iskolák öncenzúrához folyamodnak, nehogy valamivel megsértsék a törvényt. A kiszámíthatatlan jogi környezet pedig félelmet generál.

Bonny szerint a napokban több ország csatlakozása is várható, addig is arra buzdít minden uniós állampolgárt, hogy írja alá a petíciót, ezzel ösztönözve saját nemzetét a csatlakozásra.

 

 

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin