Itthon

Ausztria és az Európai Parlament is csatlakozik a propagandatörvény elleni perhez

Fotó: Guillaume Périgois, Unsplash

A mai napon az Európai Parlament jogi bizottsága bejelentette, hogy az Európai Parlament is csatlakozik a magyar propagandatörvény ellen indított perhez. Nem sokkal korábban Ausztria is jelezte, hogy támogatja az eljárást.

„Az Európai Unió a demokrácián, a jogállamiságon és az emberi jogokon alapul, amelyeket minden eszközzel meg kell védeni. A kötelezettségszegési eljárás szükséges lépés az alapvető jogok teljes körű érvényesítéséhez” – nyilatkozta Karoline Edtstadler európai ügyekért felelős osztrák miniszter.

Magyarország ellen a 2021-ben bevezetett propagandatörvény miatt indítanak eljárást az Európai Unió Bíróságán, a beadványhoz pedig eddig már Belgium, Luxemburg, Hollandia, Írország, Portugália, és legutóbb Dánia is csatlakozott.

A propagandatörvény miatt korábban már indult kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen, de ez akkor nem vezetett eredményre, így az Európai Bizottság az unió bíróságához fordult. Sajtóértesülések szerint a napokban Németország és Franciaország is bejelentheti a támogatását.

A propagandatörvény tulajdonképpen cenzúratörvény, mely többek között korlátozza a televíziókban az LMBTQ témákat említő műsorok közlési idejét, valamint az ilyen jellegű könyvek forgalmazási helyeit is. A törvény miatt külsős oktatási programokat sem lehet a magyar iskolákban megvalósítani, nem csak LMBTQ, de semmilyen más témában sem, mivel az akkreditációs rendszert nem építették ki.

Az Európai Bizottság szerint ezzel a törvénnyel Magyarország megszegte uniós kötelezettségeit. Amennyiben a bíróság úgy találja, hogy a magyar törvény nem összeegyeztethető az uniós jogrenddel, megsemmisítheti azt, de ez a folyamat évekig is eltarthat.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin