Gasztronómia

Sanghaj ízei Buda szívében

Az ázsiai konyha térhódítása az elmúlt években új fejezetéhez érkezett hazánkban, és egyre több prémium minőséget kínáló étterem jelent meg főként a fővárosban. Ennek ellenére viszont még mindig nagyon sok tévhit él a köztudatban az ázsiai, főként a kínai gasztronómia tekintetében.

Azt mindig is tudtam, hogy a klasszikus kínai büfék európai ízekre formált ételei nagyban eltérnek attól, amit valójában esznek a távol-keleti emberek, de ezzel először akkor szembesültem, amikor pár évvel ezelőtt Sanghajba utaztam és az ott töltött 10 nap alatt belekóstolhattam az igazi, hamisítatlan kínai gasztronómiába. Ezt követően már szinte tudatosan kerestem azokat a helyeket Európában is, ahol újra meg tudom ízlelni a távol-keleti ország tradicionális ételeit. Így számomra Wang Mester új étterme, a tavaly megnyílt Mozium igazi kuriózumnak számít.

 

Fotó: Hankó Viktor

 

Wang mester, azaz Vang Csiang épp a rendszerváltás idején, 31 évvel ezelőtt költözött Budapestre, pontosabban maradt itt és lett turistából helyi lakos, majd vállalkozó és az ázsiai gasztronómia egyik legkiemelkedőbb éllovasa hazánkban.

A keleti konyha kedvelői valószínűleg ismerhetik ételeit az elsősorban street food konyhára épülő Biang Bisztrók valamelyikéből, ahol a kirakatban az ikonikus kis kínai szakácsra formált gép szeleteli az ételek alapjául szolgáló tésztát. A Gizella úton található és a Biang Bisztrók előtt nyílt étterem viszont a tradicionális kínai gasztronómiára épül, míg a család legújabb tagja kifejezetten egy régióra.

 

Fotó: Hankó Viktor

 

A Pasaréti úton található Mozium révén, ha fizikailag nem is, de ízekben biztosan Sanghajban találjuk magunkat, hiszen az étterem konyhája a kínai metropolisz ízeit hozza el nekünk Budára.

A volt Star Filmgyár épületében kialakított étterem elindítását nem csupán a koronavírus-járvány, de sok más körülmény is tépázta, mire végre megnyithatott tavaly. Viszont megérte várni erre a nyitásra, mert a kínai gasztronómiában igazán hiánypótló helyet teremtett a magyar fővárosban Wang mester.

A letisztult és modern belső kialakítást is az egyediség jellemzi, hiszen korábban nem nagyon találkozhattunk ilyen stílusú kínai étteremmel itthon. A falakat színesítő régi magyar filmek részleteivel pedig a korábbi filmgyár emlékét őrzi a Mozium.

De térjünk is át a legfontosabbra, mégpedig a konyhára. Pesti lakosként nem biztos, hogy csak úgy felkerekednék ugyanis egy budai étterem kedvéért, ezért nem kis elvárásokkal indultam el a Moziumba.

 

Fotó: Hankó Viktor

 

Az étlapon szereplő több mint 60 étel valószínűleg nemcsak az ázsiai gasztronómiában kezdőnek számító vendégeknek okoz némi fejtörést, hanem a jártasabbaknak is, hiszen ennyi étel közül választani nagyon nehéz. Én ezért is döntöttem úgy, hogy Wangra bízom magam. Utólag bevallom nektek, hogy lehet, jól döntöttem, de ennyi ételre egyáltalán nem számítottam.

Az előételnek érkező dim sumokkal nagyon gyorsan sikerült felidézni magamban az első sanghaji estémet, amikor megérkezésemkor ugyanilyen kis töltött tésztabatyukkal indítottunk, és igazából akkor találkoztam ezzel a tradicionális kínai étellel először életemben, de azóta is nagy kedvencem, főleg a rákkal töltött verziója.

A garnélaráknak eddig nem ettem olyan verzióját, amit ne imádtam volna. Most sem volt ez másképp. A tempurált, mandulaforgácsba és majonézes szószba forgatott garnélákból végtelen mennyiséget meg tudtam volna enni, de a java még csak ezután következett.

Az oldalasért gyerekkoromban annyira nem rajongtam, ezért egy jó ideig felnőttként is kerültem, amíg egyszer meg nem tört a jég, de a bőrös malacoldalas verziót egészen a kínai túrámig nem próbáltam. Akármennyire is furcsa, de nagy kedvencem lett ezt követően ez az étel és nagy örömmel idéztem fel újra a sanghaji emlékeimet a falatozása közben. Ráadásul mint azt megtudtam, a Moziumban egy kis csavart vittek az ételbe és magyar mangalicából készül az édes-savanyú szószban pirított oldalas.

Nincs kínai konyha pekingi kacsa nélkül, ám a Moziumban ezen is csavartak egy csipetet: olyan pekingi csirkét(!) találunk az étlapon, ami zöldségekkel és kínai palacsintatésztával  érkezik.

A Moziumban azonban a vegán ételek szerelmesei sem maradnak éhen, ugyanis az étlapon több húsmentes fogást is találunk, így egy percre se kell lemondanunk a kínai konyha nyújtotta élvezetekről.

 

Fotó: Hankó Viktor

 

A Mozium ételeiről azt hiszem, még nagyon sokat tudnék írni, viszont vannak dolgok, méghozzá ilyenek például az ízek és az illatok, amelyeket jobb megtapasztalni, ezért javaslom nektek is, hogy ha szeretitek az ázsiai konyhát, akkor mindenképp látogassatok el Wang mester Pasaréti úton található éttermébe, hogy hozzám hasonlóan részt vehessetek egy ízutazásban. Szombati látogatásom alkalmával ezekkel a falatokkal visszarepülhettem egy kicsit Sanghajba és felidézhettem utazásaim legszebb emlékeit.

Erdei Zsolt

Instagram: @ezsoltee

Wang Mester Mozium
1026 Budapest, Pasaréti út 122.
Facebook: @wangmestermozium
Ez a cikk a Humen Magazin decemberi számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin