Egészség

Nemibeteg-gyógyászat és #socialdistancing – Az önmegtartóztatás most tényleg nem moralizáló papolás

 

Védőmaszk, kézfertőtlenítés, kijárási korlátozás: a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírekbe és tudnivalókba akarva-akaratlanul belefut az ember ezekben a napokban. Azt is sokan tudják, vagy már meg is tapasztalták, hogy a kihirdetett egészségügyi vészhelyzet miatt a rendelők, kórházak és más egészségügyi ellátóhelyek is csak sürgős esetben biztosítanak orvosi ellátást. Arról azonban kevés szó esik, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban, egy adott orvosi szakterületen, főleg a beteg vagy a kliens szempontjából. Jöjjön tehát az én szakterületem, és amit pillanatnyilag tudni érdemes: koronavírus vs. szexuális úton terjedő fertőzések. – Dr. Tamási Béla írása.

A #socialdistancing és az önmegtartóztatás most tényleg nem moralizáló papolás

Aki ismer, az tudja, hogy nem szoktam prédikálni az alkalmi szexuális kapcsolatokról, vagy a védekezés szükségességéről: nemi gyógyászként úgy gondolom, hogy ez alapvetően kontraproduktív, és a beteg bizalmának és önbecsülésének megtartása hosszú távon sokkal kifizetődőbb. De a jelen helyzetben tényleg meg kell gondolni, kivel, hogyan, vagy hogy egyáltalán kell-e szexuális aktusba bonyolódni. Sőt, találkozni bárkivel is!

Egyrészt, egy koronavírussal fertőzött ember átlagban másik 2,2 embert megfertőz: ez lehet a partner, de lehet a nővér vagy az orvos is, akihez nemi gyógyászati szükség esetén fordulunk. Másrészt, a koronavírus az esetek 80%-ában semmilyen, vagy maximum egy megfázásnak megfelelő tünetek produkál. Ezek az emberek pedig ugyanúgy fertőznek, ráadásul korlátlanul, hiszen nem ők kerülnek házi karanténba vagy kórházba. És hiába mondják mindenhol, hogy a 65 év felettiek a veszélyeztettek, 40 év alattiak számára is lehet halálos a fertőzés, mint ahogy azt a hírekből is tudjuk. Harmadrészt, habár eddig nem igazolták, hogy a koronavírus terjedne szexuális úton, székletben viszont már kimutatták, tehát az anális aktusok is fertőzőforrások lehetnek, nem beszélve a csókolózásról.

Nem utolsósorban pedig, a jelen helyzetben nem tudjuk, meddig lesz elérhető a nemi gyógyászati ellátás, ha csak sürgősségi formában is. Ha jelentősen megnő az orvosi ellátást igénylő COVID-19 betegek száma, akkor bizony átcsoportosításra kerülhetnek az egyébként más területen tevékenykedő egészségügyi dolgozók (sürgősségi- vagy intenzív osztályra, vagy karanténkórházakba), és átmenetileg egész egyszerűen megszűnhet a nem életmentő, koronavírustól független orvosi ellátás.

Nincs tünetem, éljen! / Tünetem van, most mi lesz?

Mármint nemi gyógyászati tünet. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmákra lebontva meghatározta, mi minősül sürgős – és így ellátandó – betegségnek a vészhelyzet idején. A felsorolásban szerepelnek a „szexuális úton terjedő fertőzések és a fertőzöttek partnerei”, ám nem minden ilyen fertőzés okoz tünetet, ami elvinné orvoshoz a beteget. Ez a koronavírus előtti időszakban is probléma volt (és utána is az lesz), hiszen tünetek vagy célzott szűrés nélkül az érintettek (és partnereik) nem kapnak kezelést, és tovább fertőznek. Ilyen tünetmentes fertőzés például a Chlamydia az esetek 70%-ában, a torokban és fenékben levő gonorrhoea többsége, a HPV fertőzések nagy része, de a HIV és a szifilisz is gyakrabban tünetmentes, mint az ellenkezője. A jelen helyzetben pedig ez óriási probléma, hiszen a rendelet szerint nem lehet „csak úgy”, tünetmentesen elmenni szűrésre vagy orvoshoz.

Természetesen ez nem vonatkozik a tüneteket mutató páciensek esetére: húgycső-, hüvely vagy végbélfolyás esetén (gonorrhoea, Chlamydia), ha seb jelenik meg a nemi szerven vagy a végbélnél (szifilisz és herpesz), illetve bőrkiütéssel (szifilisz) biztosított a nemi gyógyászati ellátás, az érintett és a partner számára is! Szintén nem maradnak ellátás nélkül a HIV-vel élők, hiszen a folyamatos gyógyszer-ellátás esetükben rendkívül fontos. (Egy gyors kitérő: sokan kérdezik, hogy egy HIV-vel élő számára veszélyes-e a koronavírus. A válasz az, hogy kimutathatósági szint alatti vírusszámmal nem veszélyeztetettebbek, mint bárki más.)

 

Dr. Tamási Béla

 

Ha legyőztük a koronavírust, és minden visszatér a normál kerékvágásba…

…akkor következik a nagy küzdelem második fordulója. Hiszen képzeljük el azt a temérdek pácienst, aki a jelen helyzetben önszántából vagy kényszerből, de nem jut orvosi ellátáshoz. Nem csak a nemi gyógyászaton, bárhol: belgyógyászat, pszichiátria, kardiológia, stb. Ha ők egyszerre fordulnak majd orvoshoz, annak legalább olyan mélyreható következményei lesznek az egészségügyi rendszerre nézve, mint magának a koronavírus-járványnak. Nem látjuk és nem tudjuk megsaccolni sem a mértékét, hogy milyen hatása lesz majd a rengeteg tünetmentes, de beteg embernek az egészségügyre, és összességében a társadalomra hosszútávon, mivel nem voltunk még hasonló helyzetben. A korlátozások feloldása után pedig valószínűleg – érthető módon – mindenki megrohamozza a szűrőhelyeket, és talán egymást is, mert hát szabad lesz a csók és végre kiengedhetünk. De ha ezt mindenki egyszerre teszi meg, akkor szintén megroppanhat a rendszer.

A végére pedig egy gondolat, és kérlek, vésd jól az eszedbe és a szívedbe. Egészségügyi dolgozóként mi küzdünk tovább és segítünk: a jelen helyzetben is, és azután is. Viszont a te segítséged, belátásod és kitartásod is kell ahhoz, hogy közösen a legjobban kerüljünk ki a jelen és az elkövetkező helyzetből. Legyen az #socialdistancing, egy kis önmegtartóztatás, vagy a hosszú várakozás 6 hónap múlva a zsúfolt nemi gyógyászati rendelőben.

Vigyázzatok magatokra és #vigyázzunkegymásra!

 

Dr. Tamási Béla
bőrgyógyász, nemibeteg-gyógyász
a Mária utcai Országos STD Centrum vezetője

 

Az új koronavírus fertőzések terjedésének lassítása érdekében csökkenteni szükséges az olyan egészségügyi ellátások számát, melyek nem életmentőek/feltétlenül szükségesek, viszont személyes találkozással járnak és ezáltal lehetőséget teremtenek a vírus terjedésére. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója alapján Budapesten az Albert Flórián út 2-6. szám alatt végeznek jelenleg HIV-szűrést, nemi gyógyászati tünetmentes esetekben. A rendelési idő és részletek a hivatalos oldalon érhetőek el. HIV-szűrést néhány magánlabor is végez, a rendelési idő és a nyitvatartás miatt azonban érdemes előre tájékozódni. Aki nemi gyógyászati tüneteket észlel magán, azt az Országos STD Centrumban, a Mária utca 41. szám alatt fogadják, illetve a még üzemelő magánrendelőkben.

 

 

A (jelenleg nem annyira szabad) szerelemről és szexről

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin