Nagyvilág

A leszbikus és biszexuális nők hamarabb halnak

 

Egy új tanulmány megállapította, hogy a leszbikus és biszexuális nők jóval hamarabb halnak meg, mint heteroszexuális társaik, az ok pedig a diszkriminációban keresendő – írja az NBC.

A kutatókat régóta foglalkoztatja az egészség és a szexuális irányultság összefüggése, és számos tanulmány született arról, hogy az LMBTQ emberek magasabb rizikófaktorral rendelkeznek, akár a mentális egészségről van szó, akár különféle betegségekről. Eddig azonban nem vizsgálták az élettartamot érintő kérdéseket.

A tanulmányt a JAMA orvosi szakfolyóiratban publikálták, és az 1989-ben indult Nurses’ Health Study II (Ápolónők Egészségügyi Felmérése) program adatait elemzik benne. Ebben a programban a nőket érintő krónikus betegségek rizikófaktorait vizsgálták és az alanyok állapotát hosszú időn át figyelemmel követték. A felmérésben mintegy százezer ápolónő vett részt. Az adatokból az derül ki, hogy a magukat leszbikusként vagy biszexuálisként meghatározó nők körében rendkívül magas volt a korai halálozás.

Az elemzés szerint a heteroszexuálisként azonosuló résztvevőkhöz képest azok, akik leszbikusnak vagy biszexuálisnak vallották magukat, 26%-kal hamarabb haltak meg: a leszbikus nők 20%-kal hamarabb, a biszexuális nők pedig 37%-kal hamarabb.

Először sikerült számszerűsíteni a nagyságrendeket

„Ennek a tanulmánynak az egyik előnye, hogy külön tudtuk választani a biszexuális és leszbikus résztvevőket, mert elég sok ember volt, és elég sokáig követtük őket ahhoz, hogy külön tudjuk vizsgálni ezeket a kockázatokat, amit egyetlen más amerikai tanulmány sem tudott megtenni” – mondta Sarah McKetta, a tanulmány vezető szerzője, a Harvard Medical School posztdoktori munkatársa.

Az LMBTQ közösségek korai halálozási arányáról szóló információk gyűjtése korábban nehéznek bizonyult, mivel a szexuális irányultságra vonatkozó kérdéseket 2014 előtt nem építették be rendszeresen az amerikai tanulmányokba. A Nurses Health Study II azonban kilógott a sorból. 1995-ben, majdnem 20 évvel azelőtt, hogy ez általánossá vált volna, a vizsgálat résztvevői egy utólagos felmérésben lehetőséget kaptak arra, hogy heteroszexuálisnak, biszexuálisnak vagy leszbikusnak, melegnek vagy homoszexuálisnak vallják magukat. McKetta és kutatótársai ezeket az adatokat használták fel, a Nemzeti Halálozási Index által vezetett nyilvántartásokkal együtt.

„Már nagyon régóta tudjuk, hogy az LMB emberek, különösen az LMB nők egészségi állapota között rendszerszintű és jól reprodukálható egyenlőtlenségek vannak, számos eredmény tekintetében” – mondta McKetta. „Láttunk egyenlőtlenségeket a dohányzás és az alkoholfogyasztás, a mentális egészség, a krónikus betegségek terén. Alapvetően szinte minden eredmény, amelyet több felmérésen keresztül vizsgáltunk, azt mutatja, hogy a leszbikus, meleg és biszexuális nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve. És azt is tudjuk, hogy ez a diszkriminációnak köszönhető, amely a strukturális diszkriminációtól az egyéni diszkriminációig terjed.”

A kutató hozzátette, hogy most először sikerült ténylegesen számszerűsíteni a különbségek nagyságrendjét.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin