Itthon

Nagyon rossz a nemibetegség helyzet Magyarországon

A legújabb statisztikák szerint Magyarországon van ok az aggodalomra, ha nemibetegségekről beszélünk. De pontosan milyen eredményeket látunk és miért kell mindenkinek jobban figyelnie és vigyáznia magára és a másikra? Rendkívül fontos cikk vendégszerzőinktől, Dr. Balla Esztertől, Sabjanics Andrástól és Takács Sándortól, a VD STI Szűrőállomás munkatársaitól.

Photo by Deon Black on Unsplash

A szexuális úton terjedő fertőzések (STI) aktuális helyzetére számszerűen a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya által közzétett, összesítő járványügyi adatokból vonhatunk le értékes következtetéseket. 2020-hoz képest Magyarországon az újonnan regisztrált HIV fertőzöttek száma (akkor ez a szám 223 volt) a korábbi évekhez hasonlóan ismét 200 fölé emelkedett, vagyis a HIV pandémia terjedése nem lassul. Fontos kiemelni, hogy az újonnan kiszűrt HIV-pozitív személyek mintegy egynegyede a 30-34 évesek csoportjából kerül ki. Az AIDS stádiumban diagnosztizáltak száma 2021-ben 48 fővel emelkedett, (37 férfi, 11 nő). Ez a stádium alapvetően évek óta kezeletlen, azaz fel nem ismert HIV fertőzést feltételez.

Fotó: cottonbro: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/kez-kezeben-tart-fogalmi-sokszinu-5713040/

2021-ben hasonló mértékű volt a bejelentett szifiliszes fertőzések száma, mint 2020-ban (a fertőzések száma akkor 776 volt). Ez bizonyosan jóval alacsonyabb a fertőzöttek tényleges számánál, mivel mind a tünetes, mind a tünetmentes stádiumokban csak célzott laboratóriumi vizsgálattal, ill. szűréssel derülhet fény a betegségre. További problémát jelent, hogy nem csak a laikus populációban, de gyakran orvosi körökben is a „múlt század” megbetegedésének tartják a szifiliszt, és rendszerint hiányzik a diagnosztikus tudatból. A tüneteket észlelő, ám a kivizsgálást halogató betegeknek kedvez a kórlefolyás, mivel az elváltozások jellemzően spontán is visszafejlődnek, de ez nem jelent gyógyulást! Sőt, a kezeletlen fertőzések akár súlyos idegrendszeri, és egyéb szervi szövődményeket is előidézhetnek. 2020-ban 13 bejelentett idegrendszeri esetről tudunk, ami 2021-ben 18-ra nőtt. Tragikus, hogy 2021-ben már 12-re emelkedett a veleszületett szifilisszel diagnosztizált újszülöttek száma, holott a rendeletileg előírt, terhesség alatti szűrés ezt a kórformát hivatott megelőzni.

Photo by Deon Black on Unsplash

A szifilisz a legsúlyosabb bakteriális nemibetegségek egyik klasszikus típusa, de nem a leggyakoribb fertőzés. Világszerte a Chlamydia trachomatis okozta fertőzések a listavezetők, melyek többnyire váladékképződéssel járó, kellemetlen húgycső-, méhnyak-, végbél- vagy kötőhártya-gyulladást okoznak. 2021-ben csak 640 esetet jelentettek, de ennek sokszorosa lehet a reális adat, mivel igen gyakori a tünetszegény, tünetmentes fertőződés. A fenti panaszokkal feltétlenül nemigyógyászhoz kell fordulni, mert kezelés hiányában krónikus szövődmények alakulhatnak ki; a szexuális partner is megfertőződhet; valamint igen fontos elkülöníteni, hogy milyen típusú chlamydia-fertőzés áll a háttérben. Elsősorban a homo-biszexuális férfiak körében terjed az LGV (lymphogranuloma venereum)-variáns, mely kezeletlenül igen súlyos szövetkárosodással, sipolyképződéssel, nyirokút-elzáródással, hegesedéssel járó végbél-fertőzést vagy kiterjedt nyirokcsomó-gyulladást okozhat. Sajnos, a kezdeti gyulladásos tüneteket egyéb bélbetegségekkel (pl. Crohn-betegség, colitis ulcerosa stb.) is össze lehet téveszteni, ezért rizikócsoportos betegeknél feltétlenül javasolt az LGV kizárása. 2021-ben 31 hazai LGV-eset került diagnosztizálásra, illetve laboratóriumi módszerekkel megerősítésre. Velük együtt 226-ra emelkedett az elmúlt 10 évben igazolt LGV –betegek száma.

Fotó: Klaus Nielsen: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/gumi-szef-vonal-kerek-6303707/

Említést érdemel még a gonorrhoea, ami a chlamydiához hasonlóan gyulladásos, váladékozással járó fertőzést okoz, és a bakteriális nemibetegségek között a 2. helyen áll gyakoriság szempontjából. 2021-ben 1309 esetet jelentettek, akiknek 85%-a férfibeteg volt. Férfiaknál jóval gyakoribb a tünetes húgycső-, ill. végbélgyulladás, így ezek az esetek hamarabb kerülnek felismerésre.

A szexuális úton terjedő fertőzések nem válogatnak; nemtől, kortól, szexuális hovatartozástól függetlenül bárki megbetegedhet. Akár egyetlen szexuális együttlét is elegendő a fertőzés(ek) terjesztéséhez. És amit a legtöbben mindig elfelejtenek, hogy az orális szex is olyan szexuális aktus, ami fertőzést közvetíthet, akár egy tünetmentes fertőzőforrástól is. A védekezés nélküli nemi kapcsolat ugyanakkor több fertőzésnek is utat engedhet, épp ezért nagyon fontos a kiterjedt szűrővizsgálatok elvégzése.

Érdemes tisztában lenni az STI-k tüneteivel és terjedésük módjaival. Járjunk rendszeresen szűrésre, mert a korai diagnózis életet, életminőséget menthet! A felsorolt kórképek csak a jéghegy csúcsát jelentik, számtalan más fertőzés (hepatitisek; majomhimlő, HPV stb) is terjedhet ilyen módon.

Photo by Scott Sanker on Unsplash

A közölt számok a fentiek értelmében csak fogódzót nyújtanak, de nem tükrözik a valós járványügyi képet. A COVID-19 pandémia által okozott korlátozásokat, valamint az egészségügyi szolgáltatások átmeneti beszűkülését követően a szűrővizsgálatra jelentkezők száma is csak lassan emelkedik.

Cikkünk főleg a figyelemfelkeltést, a szűrés rendszerességének fontosságát szolgálja, továbbá a szűrési lehetőségek felkínálását. Tapasztalataink szerint az alacsony szűrési hajlandóság mára javulni látszik, amit az eredményes kampányszűrések is tükröznek, ill. a fiatalok fokozódó egészségtudata is jelez.

Végezetül, nem csak magunknak tartozunk felelősséggel! A fertőzött szexuális partner, sőt, terhesség esetén magzata is veszélybe kerülhet! Egy fel nem ismert STI súlyos fertőzési lánc forrása lehet.

Foglaljon időpontot, amennyiben az elmúlt 1 hónapban volt védekezés nélküli szexuális kapcsolata (az orális szex is szex!), vagy kontaktusba kerülhetett STI fertőzött egyénnel! A korábbi átvészeltség sem jelent védettséget, újrafertőződés többször is bekövetkezhet pl. szifilisz, gonorrhoea, Chlamydia trachomatis-infekció; így LGV kapcsán is.

 

szerzők:

Dr. Balla Eszter, orvosi mikrobiológia szakorvos, VD STI Szűrőállomás főorvosa

Sabjanics András, STI tanácsadó és egészségügyi koordinátor, VD STI Szűrőállomás

Takács Sándor, STI tanácsadó és egészségügyi koordinátor VD STI Szűrőállomás

 

Források:

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin