Hírek

Meleg politikus lehet az USA új külügyminisztere

Richard Grenell, az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi német nagykövete – és egyben a Trump-kormány alatt a nyíltan meleg diplomaták közül a legmagasabb rangot kapott szakember – válthatja Mike Pompeo-t a külügyminiszteri poszton. A hírek szerint a jelenlegi külügyminiszter az idei választások során fontolgatja, hogy újra bekerüljön a Szenátusba – a korábban Kansas állam szenátoraként működő Pompeo a törvényhozási munkát Trump hívására a CIA igazgatói posztjáért, majd a külügyminiszterségért hagyta ott. Most azonban visszavonul a jelenlegi kansas-i szenátor, Pat Roberts, és ezzel felmerült, hogy Pompeo váltana.

 

Richard Grenell (b) nagykövet hivatali esküje Mike Pence alelnök (j) jelenlétében. A Bibliát Grenell párja, Matt Lashey tartja.

 

A The Washington Post szerint Pompeo hivatalosan azt állítja, nem tervezi az indulást a szenátusi helyért, a lap szerint ugyanakkor egymásnak ellentmondó jelzéseket küld ezzel kapcsolatban, éppen ezért Trump már több nevet is keringtet, akik közül kikerülhet az új külügyminiszter, és köztük van Grenell is.

Ha Grenell megkapná a külügyminiszteri posztot, azzal ő lenne az USA történetében az első nyíltan LMBTQ kormánytag. Grenell meglehetősen konzervatív, ezért nem feltétlenül népszerű sem az LMBTQ-közösség, sem nők, de a németek körében sem. Elítélte a nyíltan meleg demokrata elnökjelöltet, Pete Buttigieg-t is, amiért az kritizálta a jelenlegi alelnök, Mike Pence homofób tetteit – Grenell szerint ugyanis Pence egyáltalán nem homofób. Emellett pedig szívesen kritizált és sértegetett hatalmon lévő nőket, mint Hillary Clintont vagy Rachel Maddowt – szerinte mentségére szól, hogy csak viccelődött, nem kritizált. A németek ellenszenvét pedig azzal vívta ki, hogy kritizálta az ország kül-és belpolitikáját olyan módon, hogy néhány német politikus egyenesen azt javasolta, Grenellt meg kellene fosztani a nagyköveti címétől.

Annyi talán mégis a javára írható, hogy Grenell felel a Trump-kormány abbéli terveiért, hogy megszüntessék a homoszexualitás büntethetőségét világszerte – még akkor is, ha maga az elnök számtalan homofób lépést tett már az évek során az Amerikai Egyesült Államok határain belül. Grenell továbbá – dacolva a nagykövetségeknek kiadott központi utasítással is – engedélyezte a szivárványzászló felvonását a 2019-es Berlin Pride-on az amerikai nagykövetség épületén.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb