Hírek

Dacolnak az amerikai nagykövetségek a szivárványzászló központi tiltásával

Szerte a világon értetlenül álltak a nagykövetségek és diplomaták az amerikai külügyminisztérium azon döntése előtt, amiben nem adták meg a külképviseleteknek az engedélyt, hogy a pride hónap idején a hivatalos, reprezentatív zászlórúdra a szivárványzászlót is felhúzzák. A korábbi években és főleg az Obama-adminisztráció idején ez automatikusan megtörténhetett, most azonban ehhez előzetes engedélyt kell kérni a külügyminisztériumtól. Csakhogy idén az ezirányú kérelmeket rendre elutasították.

 

 

Azok után, hogy pár napja Donald Trump – a republikánus elnökök közül elsőként – még a pride hónapot ünnepelte a közösséggel, a diplomatákat felháborítja a hivatali elutasítás. Tekintve azonban, hogy az engedélykérési kötelezettség csupán a központi zászlórúdra vonatkozik, a világ minden pontján a nagykövetségek különböző – és időnként kreatív – módon megtalálják a módját, hogy megjelenjen a szivárványzászló.

Ahogy arról a The Washington Post is beszámol, Új-Delhiben például a követség épületére a szivárványzászló színeit vetítik, és ezt a képet állították be a hivatalos Twitter fiókjuk háttérképének is, Szöulban pedig az eredeti zászlónál többször nagyobb szivárványos molinót függesztettek ki a követség homlokzatára.

Az értetlenség már csak azért is jelentős, mert múlt hónapban a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnapon még a chilei Santiago vagy éppen Bécs amerikai külképviselete is gond nélkül használhatta a zászlót, több nagykövet és diplomata pedig sok országban a helyi pride felvonuláson is részt vesz. Név nélküli források az indokot illetően arra szavaznak, hogy valaki túlbuzgó a hivatalban és egyéni akció a tiltás.

 

Richard Grenell (b) nagykövet hivatali esküje Mike Pence alelnök (j) jelenlétében. A Bibliát Grenell párja, Matt Lashey tartja.

 

Az NBC külön kitér arra, hogy még a berlini nagykövetség sem kapta meg az engedélyt, pedig a külképviseletet az a Richard Grenell vezeti, aki a Trump adminisztráció rangidős nyíltan meleg diplomatája. Grenell volt a republikánus párt történetében az első nyíltan meleg elnökjelölti sajtószóvivő még 2012-ben Mitt Romney mellett. Amikor kinevezték berlini nagykövetnek, esküjét a hírhedten homofób alelnök, Mike Pence jelenlétében tehette le, miközben a Bibliát Grenell párja, Matt Lashey tartotta. Donald Trump elnöksége alatt egyébként nem Grenell az egyetlen diplomata, több nyíltan meleg amerikai nagykövetet is kineveztek 2017 óta.

 

 

Previous post

Matricával tiltakoznak “a homoszexuális propaganda ellen” a Mi Hazánk Ifjai

Next post

Nincs visszaút az LMBT-jogi küzdelemben a meleg elnökjelölt szerint