Hírek

Dacolnak az amerikai nagykövetségek a szivárványzászló központi tiltásával

Szerte a világon értetlenül álltak a nagykövetségek és diplomaták az amerikai külügyminisztérium azon döntése előtt, amiben nem adták meg a külképviseleteknek az engedélyt, hogy a pride hónap idején a hivatalos, reprezentatív zászlórúdra a szivárványzászlót is felhúzzák. A korábbi években és főleg az Obama-adminisztráció idején ez automatikusan megtörténhetett, most azonban ehhez előzetes engedélyt kell kérni a külügyminisztériumtól. Csakhogy idén az ezirányú kérelmeket rendre elutasították.

 

 

Azok után, hogy pár napja Donald Trump – a republikánus elnökök közül elsőként – még a pride hónapot ünnepelte a közösséggel, a diplomatákat felháborítja a hivatali elutasítás. Tekintve azonban, hogy az engedélykérési kötelezettség csupán a központi zászlórúdra vonatkozik, a világ minden pontján a nagykövetségek különböző – és időnként kreatív – módon megtalálják a módját, hogy megjelenjen a szivárványzászló.

Ahogy arról a The Washington Post is beszámol, Új-Delhiben például a követség épületére a szivárványzászló színeit vetítik, és ezt a képet állították be a hivatalos Twitter fiókjuk háttérképének is, Szöulban pedig az eredeti zászlónál többször nagyobb szivárványos molinót függesztettek ki a követség homlokzatára.

Az értetlenség már csak azért is jelentős, mert múlt hónapban a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnapon még a chilei Santiago vagy éppen Bécs amerikai külképviselete is gond nélkül használhatta a zászlót, több nagykövet és diplomata pedig sok országban a helyi pride felvonuláson is részt vesz. Név nélküli források az indokot illetően arra szavaznak, hogy valaki túlbuzgó a hivatalban és egyéni akció a tiltás.

 

Richard Grenell (b) nagykövet hivatali esküje Mike Pence alelnök (j) jelenlétében. A Bibliát Grenell párja, Matt Lashey tartja.

 

Az NBC külön kitér arra, hogy még a berlini nagykövetség sem kapta meg az engedélyt, pedig a külképviseletet az a Richard Grenell vezeti, aki a Trump adminisztráció rangidős nyíltan meleg diplomatája. Grenell volt a republikánus párt történetében az első nyíltan meleg elnökjelölti sajtószóvivő még 2012-ben Mitt Romney mellett. Amikor kinevezték berlini nagykövetnek, esküjét a hírhedten homofób alelnök, Mike Pence jelenlétében tehette le, miközben a Bibliát Grenell párja, Matt Lashey tartotta. Donald Trump elnöksége alatt egyébként nem Grenell az egyetlen diplomata, több nyíltan meleg amerikai nagykövetet is kineveztek 2017 óta.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin