Kultúra

Mától kaphatóak a jegyek a Humen Fesztivál filmvetítéseire

Negyedik alkalommal rendezzük meg az őszi LMBTQ kulturális fesztivált, ahol egy izgalmas és összművészeti eseménysorozat várja a nézőket – a fesztivál időszaka alatt filmes, színházi és képzőművészeti programokon vehet részt a nagyközönség.

Szeptember 11. és 15. között tucatnyi programot kínál a fesztivál, többek között láthatunk öt friss, külföldi filmfesztiválokat megjárt LMBTQ filmet és négy díjnyertes rövidfilmet is.

 

 

A filmvetítésekre mától lehet beszerezni a mozijegyeket a Művész mozi honlapján.

 

És hogy melyek ezek a filmek, és mit érdemes tudni róluk? Íme:

Beszorítva (Tucked)

angol dráma, 80 perc, 2018
felirat: magyar
korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott
Rendező: Jamie Patterson
Szereplők: Derren Nesbitt, Jordan Stephens, April Pearson, Steve Oram, Lucy-Jane Quinlan

Vetítés dátuma: 2019. 09. 12. 20:30
Jegyvásárlás

 

 

A drag queen Jackie évtizedek óta a pályán van. Amikor az orvosától megtudja, hogy betegsége miatt csupán hat hete van hátra, semmi mást nem akar, mint folytatni a fellépéseket és úgy tenni, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Csakhogy nem várt barátság szövődik közte és fiatal riválisa között, valamint még a lányával is akad egy befejezetlen ügye – mindezek ahhoz vezetnek, hogy életének legmozgalmasabb másfél hónapja várja.

A többszörös közönségdíjas angol dráma a bájával és a humorával sajátos bepillantást nyújt a generációk közötti kapcsolatokba, a nemi identitás kérdéseibe, és rávilágít a barátságok értékére. Jamie Patterson első queer témájú darabja a világ legnagyobb LMBTQ filmfesztiválján, az Outfest-en debütált, ahol a zsűri a Beszorítva című drámának ítélte a legjobb nemzetközi játékfilm díját.

 

 

Az én csodálatos Nyugat-Berlinem (Mein wunderbares West-Berlin)

német dokumentumfilm, 97 perc, 2017
felirat: magyar
korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

Rendező: Jochen Hick
Szereplők: Mabel Aschenneller, Wolfgang Cihlarz, Rolf Eden, Egmont Fassbinder, Romy Haag

Vetítés dátuma: 2019. 09. 13. 18:30
Jegyvásárlás

 

 

Napjainkban Berlin a kontinens bohém fővárosának számít – alapjait pedig azok a hol vibráló, hol lázadó szubkultúrák teremtették meg, amelyek a Nyugat-Berlint körülfogó, szürke falakon belül virágoztak egykor. Ezek között a helyi queer szubkultúrának meghatározó szerepe volt abban, hogy a város eljutott a kétes hírű lebujoktól a milliós tömegeket vonzó pride felvonulásokig. A szexuális sokszínűség, a gondtalan partikultúra, a melegmúzeum, a Berlinale LMBTQ kategóriája, a Teddy-díj, vagy épp az AIDS segélyszervezetek mind-mind még 1989 előtt jöttek létre.

Ugyanakkor a meleg férfiak 1969-ig ki voltak téve a rendőrök zaklatásainak, a német törvények szerint bűncselekménynek számított a két férfi közötti kapcsolat. És ugyan gyakoriak voltak a razziák és a letartóztatások a melegbárokban, a nyugat-berlini közösséget mégsem sikerült elnyomni, sőt – a város mára Európa meleg fővárosává vált.

Hosszú és küzdelmes utat tett meg idáig a berlini queer közösség, ezt pedig a német dokumentumfilmes, Jochen Hick mutatja be. Nyugodtan kijelenthető, hogy Hick szakterülete a közelmúlt német meleg történelme, hiszen számos filmet jegyez az egykori NSZK és az NDK queer szubkultúráiról. A 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált alkotása archív képsorokkal és a meghatározó szereplők visszaemlékezéseivel eleveníti fel most a múltat.

 

 

A legjobb barátom (Mi mejor amigo)

argentin coming of age dráma, 90 perc, 2018
felirat: magyar
korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

Rendező: Martín Deus
Szereplők: Angelo Mutti Spinetta, Lautaro Rodríguez, Guillermo Pfening, Mariana Anghileri

Vetítés dátuma: 2019. 09. 13. 20:30
Jegyvásárlás

 

 

Lorenzo, a csendes kamaszfiú egy álmos, vidéki kisvárosban él a családjával. A jól tanuló, okos srácot az irodalom és a zene jobban érdekli, mint a sport, és ezekhez jobban is ért. Lorenzo apja úgy dönt, befogadja a házába a hosszú kórházi kezelésre szoruló, Buenos Aires-ben élő barátjának fiát.
Amikor így megjelenik életében Caito, Lorenzo rögtön ezernyi módon érdekesnek találja a nagyvárosi környezethez szokott kortársát. Rengeteg időt töltenek együtt és barátságuk egyre mélyül, egészen addig, amíg Caito el nem árul egy titkot.

A filmet jegyző Martin Deus pályafutása során eddig rövidfilmeket és videoklipeket rendezett. Első egészestés játékfilmje a Cannes-i filmfesztiválon is bemutatkozott, ahol a 13-15 éves fiatal filmkedvelők részére szervezett Cannes Écrans Juniors díját kapta A legjobb barátom című romantikus dráma.

 

 

Rövid történet a zöld bolygóról (Breve historia del planeta verde)

argentin dráma, 75 perc, 2019
felirat: magyar
korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

Rendező: Santiago Loza
Szereplők: Romina Escobar, Paula Grinszpan, Luis Soda

Vetítés dátuma: 2019. 09. 14. 18:30
Jegyvásárlás

 

 

Tania egy transz lány, aki Buenos Aires diszkóiban lép fel. A meleg Pedro csak tánc közben érzi szabadnak magát, a pincérnő Daniela pedig épp egy szakításon van túl. Ők hárman a legjobb barátok, és amikor Tania nagymamája meghal, együtt indulnak az örökséget képező vidéki házba. Itt derül ki, hogy utolsó éveiben a nagymamának egy földönkívüli lény volt a társasága. A nagymama utolsó kívánsága, hogy a lényt Tania vigye vissza oda, ahol az először megjelent. Ahogy a három barát útra kel az ismeretlen hely felé, a nehéz terepen le kell győzni saját félelmeiket, mielőtt túl késő lenne.

„Sok olyan dolog létezik, amit nem is tudunk elképzelni” – a veterán argentin rendező, Santiago Loza szó szerint a földöntúli elfogadás mellett tesz hitet. Három hőse marslakóként bolyong a nagyvárosban, az óriási metropolisz elidegenített közegében. Amikor a vidék csendjében még egy náluk is kívülállóbb teremtményre bukkannak, önfeláldozó módon indulnak a megsegítésére, mert pontosan tudják, milyen a társadalom peremén, magányosan létezni.

Santiago Loza filmjének premiere a 2019-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol elnyerte a legjobb LMBTQ témájú játékfilmnek járó Teddy-díjat.

 

 

Queer Shorts

Válogatás a Friss Hús Legjobb LMBTQ filmjeiből
88 perc
felirat: magyar és angol
korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

Rendezők: Blaž Slana, Atara Frish, Ori Aharon, Slava Doytcheva

Vetítés dátuma: 2019. 09. 14. 20:30
Jegyvásárlás

 

 

Az idei évben a Humen Fesztivál programjába a közelmúlt legjobb LMBTQ rövidfilmjei is bekerülnek a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált közreműködésével. A Queer Shorts blokkja különböző élethelyzetekben keresi ugyanarra az örök kérdésre a választ, hogy hogyan érhető el a boldogság.

Skipping Stones (rendezte: Blaž Slana)

Mitja visszatér Szlovéniába, miután Berlinben próbált szerencsét. Otthon a párja, Bojan várja. Mitja azonban olyan titkot hozott magával, ami kettejük kapcsolatában kerülhet, és keresi a megfelelő időpontot, hogy ezt el tudja mondani.

The Love Letter (rendezte: Atara Frish)

Az izraeli Atara Frish rövidfilmje, a The Love Letter – nem meglepő módon – egy szerelmeslevélről szól, amit a hadseregben szolgáló fiatal lány, Noa talál a szekrényében.

Rubber Dolphin (rendezte: Ori Aharon)

Tel-Aviv egy kis lakásában két férfi: találkoznak, eltöltenek egy éjszakát és szerelembe esnek. Kérdés, hogy ez a szerelem kitart-e reggelig?

Whole (rendezte: Slava Doytcheva)

A karrierjét színésznőként kezdő, bolgár Slava Doytcheva rendezését, a Whole-t az önmagunkkal való szembenézésnek szenteli: főhősének, Yanának ráadásul ezt egy családi esküvőn kell megtennie.

 

 

Portré a lángoló fiatal lányról (Portrait de la jeune fille en feu)

francia romantikus történelmi dráma, 119 perc, 2019
felirat: magyar
korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

Rendező: Céline Sciamma
Szereplők: Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami, Valeria Golino, Christel Baras

Vetítés dátuma: 2019. 09. 15. 20:00
Jegyvásárlás

 

 

A 18. századi Franciaországban a fiatal festőnő, Marianne azt a megbízást kapja, hogy fesse meg a számára ismeretlen Héloïse esküvői portréját. Hogy munkája eredményes legyen, napközben a lánnyal tölti az idejét, hogy alaposan megfigyelje a vonásait, éjszaka pedig a portrén dolgozik. A két nő napról napra közelebb kerül egymáshoz, ahogy együtt töltik a közelgő házasság előtti, utolsó szabad pillanatokat.

Céline Sciamma rendező munkáinak gyakori visszatérő eleme a gender és a szexualitás képlékenysége, főként fiatal női szereplői esetében. A Portré a lángoló fiatal lányról című romantikus történelmi drámájával elnyerte a 2019-es cannes-i filmfesztiválon a legjobb LMBTQ filmnek járó Queer Pálmát, ezzel Sciamma vált az első női rendezővé, aki megkapta ezt az elismerést. Ezen túlmenően drámáját ugyanitt a legjobb forgatókönyvnek járó díjjal is jutalmazták.

 

 

 

A Humen Fesztivál további programjai megtalálhatóak a hivatalos honlapon.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin