Kultúra

Elérhető lesz streamingen az idei legjobb LMBTQ film, a Crossing

fotó: TriArt Film

Az idei Berlinalén a legjobb LMBTQ filmnek járó Teddy-díjat a zsűri a grúz származású Levan Akin új filmjének, a Crossingnak ítélte. A rendezőre előző filmje, a pár éve a Humen Fesztiválon is vetített És aztán táncoltunk (And Then We Danced) című dráma kapcsán figyelt fel a nemzetközi közönség. Új filmjében egy nyugdíjas tanárnő indul útnak, hogy megtalálja rég elveszett unokahúgát, útja pedig Isztambulba, transznemű prostituáltak közé vezeti.

A grúz tanárnő, Lia tehát azért lépi át a török határt, hogy megtörténjen ez a nem várt találkozás Teklával. A nő ugyanis elszántan próbálja teljesíteni nővére utolsó kívánságát, hogy a család hozza haza a transznemű lányát – a hozzá vezető út pedig többszörös határátlépés. Át kell lépni a kulturális különbségeken, a szégyenérzeten, generációkon és a szereplők különböző átalakulásain.

Lia a fiatal szomszédja, Achi kíséretében indul útnak, Tekla megtalálásához pedig a transzjogok egyik helyi ügyvédjének segítségét kérik, miközben felfedezik Isztambul mélységeit. Ahol az első pillantásra ridegnek tűnő tanárnő hitetlenkedik, amiért unokahúga tényleg ezt az életet választotta. Útitársa adja meg neki a választ, miszerint nehezen hihető, hogy a lánynak a kaukázusi otthonából kitaszítva volt-e egyáltalán (más) választása.

A Levan Akin által írt és rendezett Crossing a transzneműség elfogadásáról szóló erőteljes történet, amely megtörtént eseményeken alapul. Előző filmjéhez gyűjtött anyagot, amikor hallotta a történetet, ehhez tette hozzá a saját identitásával való küzdelmét. A rendező családja grúz származású, de ő Svédországban született, a szülei pedig hivatalosan törökök. „Sokat merítettem a saját tapasztalataimból, és azt kérdeztem magamtól, hogy ha a nagyszüleim ma élnének, elfogadnának-e olyannak, amilyen vagyok?”

Levan Akin új filmjét júliusban mutatják be az európai és a latin-amerikai mozik. Bár hozzánk nem jut el, de streamingen augusztus 30-tól a MUBI felületén elérhető lesz.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin