Kultúra

Ahol idén is színpadra állnak az LMBTQ-közösséget támogató előadók

Nervo / fotó: Facebook @NERVOmusic

Idén is visszatér Zamárdiba a Balaton Sound, ahol ezúttal 165 fellépő várja a bulizni vágyókat július 3. és 6. között. A számos programmal és persze a magyar tenger adta lehetőségekkel tarkított fesztiválon a színpadra lépők között az idei nyáron is találunk majd olyanokat, akiknek közvetlen vagy közvetett módon köze van az LMBTQ-közösséghez.

Hamarosan a Balaton déli partján dübörögni kezdenek a hangfalak és kezdetét veszi az év egyik legnagyobb, négy napon át tartó beach bulija, a Balaton Sound. A Zamárdiban tartott fesztiválon a pandémia előtti utolsó, 2019-es évben 172 ezer ember tombolt öt nap alatt, ezt a számot az idei évben várhatóan újra elérheti a kiváltott belépők száma. Nekünk pedig ismét érdemes jelen lennünk, ugyanis függetlenül attól, hogy a Soundon nem találni kifejezetten az LMBTQ-közösség számára létrehozott helyszínt, a fellépők között így is szép számmal akadnak olyanok, akiknek valamilyen formában közük van hozzánk.

Érdemes megemlíteni például Adam Beyer svéd trance producert és DJ-t, aki igazi queer ally. Hosszú éveken át volt a párja Ida Engberg svéd lemezlovas, akitől három gyereke született, majd össze is házasodtak, és bár 2023-ban elváltak, tiszteli a házasság intézményét, legyen szó heterókról vagy melegekről. Az erre vonatkozó támogatását még 2012-ben, egy Facebook-posztban fejezte ki, mondván, hogy továbbra is harcol a melegek jogaiért és mindenki jogáért, hogy úgy élje az életét, ahogy akarja. A bejegyzésben egy 2011-es interjú során elhangzott Clint Eastwood-idézetet is megosztott.

„Mi van ezekkel az emberekkel, akik ekkora ügyet csinálnak a melegházasságból? Le se sz*rom, hogy ki kivel akar házasodni. Akkora ügyet vagyunk képesek csinálni dolgokból, amelyekből nem kellene. Folyamatosan szajkózzák ezt a sok sz*art a szentségekről. Engem ezzel békén lehet hagyni, az embereknek pedig megadni az esélyt arra, hogy úgy élhessék a saját életüket, ahogy szeretnék” – áll az idézetben.

A manapság főként trance zenét játszó 48 éves Beyer mellett szintén támogatói az LMBTQ-közösségnek a Nervo-lányok, akik 18 évesen kezdték a zenei karrierjüket. Az ausztrál DJ-duót a 37 esztendős Olivia és Miriam Nervo ikertestvérek alkotják, akik 2015-ben egy valóságos meleghimnuszt alkottak meg The Other Boys címen Kylie Minogue-gal és a Scissor Sisters nyíltan meleg frontemberével, Jake Shears-szel. A szám a Nervo egyetlen, 2015-ben debütált Collateral című stúdióalbumján kapott helyet, a hozzá tartozó videóklip 2016 októberében jelent meg.

„Ezek a srácok [Kylie Minogue és Jake Shears] olyan erőteljes és kreatív művészek, hogy mindenre rányomják a bélyegüket. Ez egy igazi kreatív munka volt, ami nagyon természetesen és nagyon jól működött” – nyilatkozta korábban a közös munkáról Miriam Nervo. Mike Wass, a popzenék szaklapjának tekinthető Idolator nevű lap újságírója a produkcióról a következőket írta: „A múltból merít ihletet, de határozottan az itt és mostban gyökerezik, miközben Kylie és Jake egy szárnyaló, nemek nélküli refrénben vokáloznak. A The Other Boys egy ellenállhatatlan, diszkós, bomba alkotás.”

 

Ugyancsak az LMBTQ-közösséghez köthető a Purple Disco Machine német nu-disco és house zenei lemezproducer és DJ, aki négy hónappal ezelőtt adta ki Beat Of Your Heart című számát. A dal különlegessége, hogy a lemezlovas a 30 éves izlandi queer énekesnővel, Ásdíssal dolgozott együtt, aki a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon szerzett magának szélesebb körű ismertséget. Bár nem jutott be a tehetségkutató szuperdöntőjébe, egészen a döntőig menetelt Amor című szerzeményével. Ezután az első, Feel the Love című dalát 2021-ben adta ki, amelyet négy másik követett, köztük a Purple Disco Machine-nel készült dal. A szám központi témája a szerelem, amely mindenkié.

„Igaz szerelem a hazugságok városában;
Elveszek, ha a szemedbe nézek,
a villám sem tudna szétválasztani minket;
A szíved dobbanására táncoltatsz meg” – szól a szám refrénje.

Azt ugyan nem tudni, hogy Ásdís szíve foglalt-e, annyi azonban elmondható róla, hogy több éven át Berlinben élt, ahol a queer közösség egy meghatározó tagjának számított. A Purple Disco Machine pedig örömmel adott mikrofont a kezébe, hogy együtt alkossák meg az idei nyár, és talán a Balaton Sound egyik legnagyobb új slágerét, a Beat Of Your Heart-ot.

 

 

Máthé Bence

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin