Nagyvilág

Legyőzte az iszlám jogrendet egy meleg férfi Malajziában

fotó: AFP/ Michal Fludra / NurPhoto

 

Történelmi győzelemként értékelik Malajziában annak a férfinak a perét, aki az iszlám jogrend homoszexualitást tiltó rendelkezését támadta meg a bíróság előtt, számol be róla a Reuters. A harmincas éveiben járó muszlim férfit – akinek a nevét adatvédelmi okokból nem hozták nyilvánosságra – még 2018-ban tartóztatták le Selangor
államban azzal a váddal, hogy egy másik férfivel akart szexuális viszonyt létesíteni.

Malajziában törvény tiltja az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot, ugyanakkor az eddig ritkán fordult elő, hogy emiatt valakit ténylegesen elítéljenek. Az ország jogrendje kettős, a polgári törvények mellett a muszlim vallásúak esetében az iszlám törvénykezés, a saría van érvényben.

Ha a szigorú vallási tiltás nem lenne elég, a homoszexualitást a mai napig egy a gyarmati időkből maradt törvény, a hírhedt 377-es paragrafus tiltja az országban, az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat miatt akár 20 évi börtönbüntetés is kiszabható. A politikai közbeszéd ráadásul kifejezetten homofób, az ország miniszterelnöke pár éve azt nyilatkozta, hogy Malajzia nem fogadhatja el az LMBTQ jogokat, mert az csupán nyugati import, a turisztikai miniszter pedig azzal okozott botrányt 2019-ben, hogy kijelentette: az országban nem élnek melegek.

Emberi jogi aktivisták szerint a vallási törvényeket egyre több esetben kifejezetten az ország LMBTQ közössége ellen használják, növekszik a letartóztatások és a büntetések száma, amely a vesszőzéstől a börtönbüntetésig terjed.

Most az ország legfelsőbb bírósága azonban egyhangúlag kimondta, hogy alkotmányellenes Selangor államban a homoszexualitást tiltó iszlám rendelkezés, és a hatóságoknak nem volt joga ezt törvénybe foglalni.

„Ez egy történelmi döntés. Hatalmas győzelem az LMBTQ-jogok számára Malajziában. Méltósággal akarunk élni, a letartóztatástól való félelem nélkül. Persze a 377-es paragrafus még érvényben van – tehát ez nem a küzdelem vége, hanem a kezdete”

 

– mondta Numan Afifi, a Pelangi Campaign nevű LMBTQ-szervezet alapítója. Reményei szerint az államban haladéktalanul hatályon kívül helyezik a vallási jogrend vonatkozó tiltását, amit a többi állam is követni fog.

Malajzia 32 milliós lakosságának hatvan százaléka muszlim vallású, az országban az LMBTQ közösség tagjai többnyire nem vállalják nyíltan az orientációjukat.

Hogy milyen lehet egy ilyen közegben melegként felnőni, arról egy helyi fiatalember mesélt nekünk.

 

 

Ilyen Malajziában melegként felnőni

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin