Nagyvilág

Legfelsőbb bíróság mondta ki, hogy nem lehetetlen Lengyelországban a házassági egyenlőség

A lengyel Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság (Naczelny Sąd Administracyjny – NSA) Jakub és Dawid ügyében megfogalmazta azt, ami már régóta ismert és sokak szerint magától értetődőnek kellene lennie: a Lengyel Köztársaság alkotmánya nem tiltja az azonos nemű párok házasságkötését.

„A Lengyel Köztársaság Alkotmányának 18. cikke szerint a házasság egy férfi és egy nő közötti szövetség, a család, az anyaság és a szülői minőség továbbra is a Lengyel Köztársaság védelme és gyámsága alatt áll. Ez a rendelkezés azonban nem állapítja meg az azonos nemű párok házasságának jogi szabályozásának lehetetlenségét, hanem a házasság mint egy férfi és egy nő szövetségének különleges védelmét hangsúlyozza. Ezért az Alkotmány 18. cikkének tartalma önmagában nem képezheti akadályát a külföldi házassági anyakönyvi kivonat elfogadásának. Következésképpen az Alkotmány szóban forgó rendelkezése nem tiltja az azonos neműek egyesülésének törvényi szabályozását” – olvasható az NSA indoklásában, amelyet a pár a közösségi médiában tett közzé.

 

 

Bár a bíróság elutasította Jakub és Dawid fellebbezését, akik eredetileg Portugáliában kötöttek házasságot, és Lengyelországban kérték a házassági anyakönyvi kivonat átírását, az NSA indoklásának tartalma mindenképpen figyelmet érdemel. Hiszen ennek értelmében, amennyiben a lengyel parlament törvényt hoz a házassági egyenlőségről, az nem lesz alkotmányellenes.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin