Hírek

Nem ismerték el a meleg pár házasságát Lengyelországban

A két lengyel férfinek elutasították házasságnak elismerését. De nem is volt sok esélyük.

Jakub és Dawid, a két youtuber tavaly házasodtak össze Portugáliában, ahol már lehetséges az azonos neműek közti házasság. Ám mikor Lengyelországban is el akarták ismertetni kapcsolatukat, zárt ajtókra leltek, mivel szülőhazájukban – csak úgy mint Magyarországon – ez a jellegű kapcsolat jogilag még nem elfogadott.

A pár viszont nem adta fel. Miután az Európai Közösségek Bírósága kedvezően döntött a Coman kontra Románia ügyben, ők is bíróságra vitték az ügyet országukban.

A Coman kontra Románia ügy során Clai Hamilton amerikai állampolgárnak Románia megtagadta a betelepülését, mint a román állampolgár, Adrian Coman férje, mivel az országban nem legális a meleg házasság, így csupán három hónapot maradhatott az országban. Ám később az Európai Közösségek Bírósága úgy döntött, hogy a brüsszeli szabad mozgással kapcsolatos törvények szerint azok az EU-s országok, ahol még nem valósult meg a házassági egyenlőség, a brüsszeli szabad mozgással kapcsolatos törvények értelmében ugyanúgy kötelesek befogadni állampolgáraik azonos nemű házastársait, mint a heterókat – írja a The Telegraph.

A per viszont nem járult sikerrel, jelentette be a házaspár YouTube-on: a Varsói Közigazgatási Bíróság döntése szerint nincs jogi alapja a lengyel törvényekben, hogy házasságukat elismerjék – írja oldalán Remmy Bonny.

Małżeństwa jednopłciowe – historyczne słowa sądu

Relacja z rozprawy przed Warszawskim Sądem Administracyjnym w sprawie Jakuba i Dawida o rejestrację małżeństwa zawartego w Portugalii.

Az Európai LGBTIQ Családok Szövetségének Hálózata (Network of European LGBTIQ Families Association) így reagált a döntésre: „A Európai Közösségek Bíróságának rendkívül pozitív döntése tavaly nyáron még nem jelentette az út végét. A NELFA fáradhatatlanul fog dolgozni a nagyobb egyenlőségért!”

Rémy Bonny, a Közép- és Kelet Európai LGBT+ jogok szakértője szerint “a lengyel jogi rendszerben a közigazgatási bíróságok a hierarchia alján vannak. Ha számba vesszük a jelenlegi populista és konzervatív politikai légkört Lengyelországban, nem meglepő, hogy a bíróságnak nem volt mersze egy ilyen bátor lépésre.”

“A jelenlegi kormány, a PiS az utóbbi években megpróbálta tönkretenni a lengyel jogi rendszert. Számos bíróságon csökkentették le a nyugdíjkorhatárt, hogy az önálló bírók helyére kormánypárti bírókat helyezzenek. Szerencsére, az EU nyomására a kormány most bejelentette, hogy néhány reformot visszavonnak. Hogy miket, egyelőre nem lehet tudni.”

Bonny szerint a párnak kevés esélye volt a győzelemre. Mint mondja, az Európai Közösségek Bíróságának kedvező döntését a Coman kontra Romania ügyben nem lehet referálni ezzel a lengyel pár esetével kapcsolatban, mivel teljesen más szituációról beszélünk: “A Coman ügyben egy nem EU-s állampolgár és egy EU-s állampolgár házasodtak össze Belgiumban, és ők álltak szemben a román szervekkel. Az, hogy egy nem EU-s állampolgár is szerepelt az ügyben, kritikus jelentőségű volt abban, hogy érvényesüljön a szabad mozgáshoz való jog. Az EU-s bíróság kiemelte, hogy a döntés nincs hatással a tagállamok vitájára a házassági egyenlőséggel kapcsolatban.”

hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb