Itthon

Közös fotóval állnak ki a szivárványcsaládok mellett a budapesti nagykövetek

fotó: Szivárványcsaládokért Alapítvány

 

Múlt héten indította új kampányát a Szivárványcsaládokért Alapítvány, amelynek keretében mára több mint 130 márka, továbbá 9 ország budapesti nagykövetsége állt ki a családok sokszínűségéért.

A Budapestre akkreditált nagykövetek közül hatan egy közös fotót is készítettek, a spanyol, a német, a holland, az ír, a svéd és a belga diplomaták részvételével.

Ahogy az várható volt, a hazai kormánysajtóban máris megjelentek a valósággal köszönőviszonyban sem lévő címadások, miszerint a nagykövetek „behódoltak a szivárványos lobbinak”. A tények kedvéért nézzünk pár érdekességet:

 

  • Hollandia volt a világ első országa 2001-ben, ahol lehetővé vált az egyenlő házasság, és a legfrissebb felmérések szerint az azonos nemű párok házasságát a hollandok 90 százaléka támogatja. Az országban már 20 éve lehetséges a párok számára a közös örökbefogadás is.

 

  • Az erősen katolikus Spanyolországban már 2005 óta házasodhatnak az azonos nemű párok, akik közösen is fogadhatnak örökbe gyermeket.

 

  • A mélyen katolikus Írország volt a világ első országa, ahol népszavazás döntött az azonos nemű párok házasságáról 2015-ben, két évvel később a közös örökbefogadás is lehetővé vált. A nagykövet egy kereszténydemokrata pártokból és egy zöld pártból álló koalíciós kormányt képvisel Budapesten, az ország miniszterelnök-helyettese a korábbi miniszerelnök, a nyíltan meleg, kereszténydemokrata politikus, Leo Varadkar.

 

  • Svédországban már 1995-ben bejegyzett élettársi kapcsolatot köthettek az azonos nemű párok, közös örökbefogadásra 2003 óta van lehetőség, az egyenlő házasság 2009-ben valósult meg. Az ország hagyományosan kiáll az LMBTQ-jogok mellett, ezek közül csak két példa: a transzneműek számára már 1972-ben lehetővé vált a nemük jogi elismerése, a nyíltan meleg katonák pedig már 1976-tól szolgálhatnak a hadseregben.

 

  • Belgiumban lassan két évtizedes az egyenlő házasság intézménye, az azonos nemű párok 2003 óta köthetnek házasságot, a közös örökbefogadásra 2006 óta van lehetőség. Jellemző példája a LMBTQ közösség elfogadására, hogy az országban hagyományosan a miniszterelnök hirdet győztest a meleg szépségversenyen.

 

 • A régóta toleráns Németországban 2001-ben már bejegyzett élettársi kapcsolatot köthettek az azonos nemű párok, 2017-tól a házasság és a közös örökbefogadás is lehetséges – ezeket ráadásul a közvélemény kényszerítette ki, a társadalom több mint 80 százalékos támogatásával. A német nagykövet egy kereszténydemokrata kormányt képvisel Budapesten, az ország egészségügyi minisztere pedig a nyíltan meleg Jens Spahn.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin