LifestyleUtazás

Amszterdam – Az LMBTQ-jogok szülővárosa

A tengeri kereskedelemnek köszönhetően Amszterdam évszázadokon át befolyásos városnak számított, és részben forgalmas kikötője révén vált az LMBTQ jogok szülővárosává. A homoszexualitást ugyanis már 1811-ben dekriminalizálták, és 1927-ben az első melegbár is kinyitott. Itt alapították a világ első LMBTQ jogokkal foglalkozó szervezetét 1946-ban, és Amszterdam a 20. század második felére egyre inkább Európa meleg fővárosává vált. Ez utóbbinak csak részben oka a város szépsége, sokkal inkább az kellett hozzá, hogy liberális és elfogadó légkörével Amszterdam mindig is a többi európai ország és város előtt járt. Ezt az elsőségét a mai napig őrzi: 2001-ben a világon először itt valósult meg a házassági egyenlőség – azóta hivatalosan is egybekelhetnek az azonos nemű párok. 

A város LMBTQ térképén számos melegnegyedet találunk, és ezek szerencsére nincsenek is igazán távol egymástól. Mindenekelőtt a nyelvtörő nevű Reguliersdwarsstraat környékét érdemes felkeresni, ami különösen hétvégén zsúfolt. A városrész fő attrakciója a Lunchroom Downtown nevű kávézó. Eredetileg 1970-ben nyílt meg, és bár nem ez volt a környék első meleg szórakozóhelye, de ez volt az első, amely utcára néző, hatalmas ablakaival nem akart elrejtőzni. A mai napig üzemel, érdemes betérni egy kávéra vagy egy palacsintára. A hetvenes évek végétől egyre többen követték a hely példáját, és lassan benépesült az utca nyíltan meleg üzletekkel. A különböző vendéglátóhelyek között mára szoros együttműködés alakult ki, közös honlapot üzemeltetnek, és folyamatosan dolgoznak azon, hogy a környék megőrizze sokszínűségét. A tucatnyi népszerű bár és klub közül a Reality talán a legizgalmasabb, amely a dél-amerikai Suriname és a Karib-térség fiainak törzshelye.

A másik fontos városrész az Amstel utca környéke. Az itt sorakozó kávézók és pubok különlegessége, hogy az éves pride felvonulás idején innen lehet a legjobban figyelemmel követni a csatornákon haladó feldíszített hajókat, és minden más látványosságot, ami a vízen zajlik. De a közelben található az egyetlen, Hollandiában üzemelő drag queen café is, a De Lellebel. A városközpontban ne hagyjuk ki a Vrolijk üzletét: a hatalmas LMBTQ könyvesbolt két szintet foglal el; és ha esetleg mégis lenne bármi, amit itt nem találunk, arra az IHLIA meleg és leszbikus könyvtár archívumában biztosan rábukkanunk.

A meleg éjszakai élet igazán a Zeedijk és a Warmoesstraat utcák környékén zajlik. A vöröslámpás negyed szomszédságában futó Zeedijk utca mindig is híres volt tivornyázó tengerészeiről, de itt nyílt meg 1927-ben az első meleg és leszbikus bár is Café ‘t Mandje néven. Egészen a nyolcvanas évekig üzemeltette a leszbikus alapító, Bet van Beeren és családja. A berendezését azonban megőrizték a bezárás után is, így nem volt akadálya, hogy 2007-ben ismét megnyissa kapuit, és a mai napig az utca központi helyének számít.

Érdekes módon meleg főváros jellege ellenére mára nem sok hagyományos táncos klub és rendszeres parti maradt Amszterdamban. A legnépszerűbb és legnagyobb tömeget vonzó események a havonta egyszer, vagy akár még ritkábban jelentkező partisorozatok. Aki tehát itt kíván táncolni több száz félmeztelen sráccal egyszerre a parketten, annak érdemes előre utánanéznie a dátumoknak.

Az LMBTQ közösség számára minden évben a legfontosabb rendezvények közé tartozik az amszterdami szilveszteri mulatság, a macik hétvégéje és a fétis pride tavasszal, áprilisban az uralkodó születésnapja, valamint az éves pride fesztivál idején a várost átszövő csatornákon a Canal Parade augusztusban. Ez utóbbi mindig legalább félmillió látogatót vonz, és a világ egyik legjobban szervezett pride ünnepségének számít.

Ország: Hollandia

LMBT jogok: egyenlő házasság és örökbefogadási lehetőségek 2001 óta

Átlagos nyári időjárás: 20-22 ⁰C közötti hőmérséklet

Időeltolódás: nincs

Utazás: közvetlen repülőjárat naponta több alkalommal

Bejutás a városba: vonattal közvetlenül az utasterminál alatti vasútállomásról, vagy buszjáratokkal

 

LMBTQ események, egyéb fesztiválok: 

március 9-19.RozeFilmdagen (Rózsaszín filmnapok) – 20. nemzetközi meleg és leszbikus filmfesztivál

július 29. – augusztus 6. AmszterdamPrideFesztivál

augusztus 5. A helyipridekeretében a Canal Parade nevű felvonulás a város csatornáin több, mint 50 hajóval

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin