Utazás

„Spanyolország LMBT-barát ország, és ezen egy világjárvány sem fog változtatni”

Rocíó Martínnal, a közép-kelet-európai régió spanyol turisztikai tanácsosával beszélgettünk

A Humen Magazin és a spanyolországi idegenforgalmi irodák közötti hosszú távú együttműködés részeként készítettünk interjút Rocíóval, akit nemrégiben többek között a budapesti spanyol nagykövetség turisztikai tanácsadójának neveztek ki. Bécsi irodájából ő felel a régió (Ausztria, Bulgária, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia és Románia) különböző spanyol nagykövetségeinek együttműködéséért Spanyolország mint turisztikai célpont népszerűsítése érdekében.

 

Rocíó Martín

 

Kérlek, mesélj egy kicsit arról, milyen szerepet töltesz be turisztikai tanácsosként a budapesti spanyol nagykövetségen! 

Bécsben van az irodám, én most kezdtem meg a tanácsadói munkát, a megbízatásom öt évre szól. A hét spanyol nagykövetség közül, amellyel kapcsolatban állok, Budapest az egyik legfontosabb, mivel a közvetlenül Magyarországról érkező turisták száma évről évre növekszik. Csak 2019-ben 12 spanyol városból indultak közvetlen járatok Budapestre, ami nemcsak a két ország közötti forgalom nagyságáról, hanem arról is tanúskodik, hogy a magyarok által választott úti célok hogyan lesznek egyre változatosabbak.

Célunk, hogy kívánatos turisztikai célpontként népszerűsítsük Spanyolországot. Természetesen még mindig a tengerparti nyaralások a legnépszerűbbek, de a közelmúltban elkezdtük a kulturális és természeti kincseket, illetve a vásárlási lehetőségeket is széles körben promotálni a magyarok körében, hogy hazánk még több arcát megismerhessék. Barcelona és Madrid mellett Sevilla, Valencia, Alicante és természetesen a Kanári-szigetek azok a helyek, ahol folyamatosan növekszik a magyar turisták száma.

Vannak olyan események, amiken a budapestiek részt vehetnek, például turisztikai bemutatók Spanyolországról, vásárok stb.?

Idén kevesebb ilyen eseményünk volt a koronavírus-járvány miatt, de a célunk 2021-ben újrakezdeni őket attól függően, hogy a járvány hogyan alakul. A szervezett tevékenységek többsége általában üzleti partnereknek szólnak, például utazási irodáknak és turisztikai cégeknek; a járvány hatására azonban online akciókat indítottunk azzal a céllal, hogy elérjük a célközönséget, maguk az utazókat.

Működésünk nagy része a spanyol kultúrát bemutató prezentációkra, sajtómegjelenésekre, reklámokra, információs pontok működtetésére és kiállításokra terjed ki. Részt szoktunk venni az éves budapesti Utazás kiállításon is, amelyet a tervek szerint jövőre május 6. és 9. között rendeznek meg, amennyiben az egészségügyi helyzet lehetővé teszi.

Szeretnénk részt venni a 2021-es Budapest Pride-on is, és minél aktívabb szerepet szeretnénk vállalni a lehetőségekhez mérten.

 

 

Hogyan befolyásolta a koronavírus az LMBT turizmust Spanyolországban?

A legnagyobb problémát a bizonytalanság jelentette; hogy nem tudni, mikor szűnik meg az összes korlátozás, vagy hol tart a vírus. Spanyolország egész évben jelentős LMBT+ eseményeket kínál, ezeket idén többször halasztani és végül pedig persze törölni kellett. Ez történt a Circuit Festivallal, a Winter Pride-dal és sok más spanyol LMBT fesztivál és ünnepség is erre a sorsra jutott, például Ibizán vagy a Kanári-szigeteken, amelyek a közösség által nagyon kedvelt úti célok.

De az emberek utazási kedve nem csökkent, éppen ellenkezőleg: erre vágynak a leginkább jelenleg. Spanyolország továbbra is az egyik legnépszerűbb úti cél, amelyet meg kívánnak látogatni, amint a korlátozások elmúltak. Bízunk a gyors „felépülésben”, és már dolgozunk azon, hogy minél több vendéget üdvözölhessünk újra, amint az utazás ismét biztonságos.

Mint mondod, Spanyolország sokak kedvenc úti célja. Hogyan készül Spanyolország felelősségteljesen fogadni azt a sok-sok látogatót, aki mielőbb szeretne visszatérni?

Lassan. Mint kifejtettem, a legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy nem tudjuk, mikor fog minden normalizálódni, ami a korlátozásokat és a vírus terjedését illeti. Jelenleg PCR teszteket végzünk az országba érkezőkön, hogy megpróbáljuk megakadályozni a fertőzés ilyen irányú behozatalát. Spanyolország mindig is biztonságos célállomásként hirdette magát, ezért most az a prioritásunk, hogy mindent megtegyünk a látogatóink biztonsága érdekében.

 

 

Mit várhatunk Spanyolországtól mint LMBT turisztikai célponttól 2021-ben? Miért pont Spanyolországba látogassanak el a magyar LMBT turisták, miután visszatérünk a normalitáshoz?

Az idegenforgalom területén az utóbbi években a spanyolok egyik prioritása a fenntarthatóságra való összpontosítás volt. Fenntarthatóság alatt jelen esetben azt értjük, hogy elérjük, hogy a bejövő forgalom ne évszakfüggő legyen, hanem hogy az utazók áramlása egész évben állandó maradjon (szemben a mostani, erősen nyári fókusszal). Ezt úgy érjük el, hogy a tengerparti nyaralások mellett más területekre koncentrálunk, amelyeken Spanyolország egész évben kínál valami izgalmasat – ilyen például a kultúra, a vásárlás, a természet, a művészet stb.

A fenti célok érdekében végzett kutatásaink egyik fontos eredménye az volt, hogy az LMBT+ piac valójában az egyik legjobb „szövetségesünk” e fenntarthatóság elérése érdekében, mivel Spanyolország egész évben vonzza a közösséget, nemcsak a nyári időszakban. Ennek eredményeként egyértelmű céllá vált, hogy tudatosítsuk az LMBT emberekben, hogy Spanyolország olyan célállomás, ahol nagy örömmel fogadják őket és biztonságban érezhetik magukat.

Eddig Spanyolország volt az egyik legerősebb szereplő a nemzetközi LMBT-turizmusban, és a világjárvány ezen nem fog változtatni. Az LMBT-célcsoport kedvelt látnivalói még mindig itt vannak, és prioritásunk az, hogy biztosan vissza tudjunk térni mindazokkal az attrakciókkal, amelyek Spanyolországot az egyik legfontosabb LMBT-célállomássá teszik. A kultúránk része, hogy az LMBT közösség felé befogadással és elfogadással fordulunk. A közösség tagjai egyből otthon érzik magukat itt, mert a kultúránk és az ünnepeink részesévé tesszük őket. Ennek elérése évtizedekig tartott, de a világjárvány ezen nem fog változtatni. Tudjuk, hogy LMBT turistaként vagy itt, és nagyon szívesen látunk.

Germán Henao

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin