Nagyvilág

Katar ENSZ-nagykövete szerint Istennek el kell átkoznia a melegeket

Katar nagykövete
Hend Al-Muftah / Fotó: YouTube/World Association for Sustainable Development

 

Katar ENSZ-nagykövete, Hend Al-Muftah letörölte fiókját (@halmuftah) a Twitterről, miután elvesztette az Egyesült Nemzetek Szervezete emberi jogokról, a demokráciáról és a jogállamiságról szóló fórumának elnöki pozíciójáért folytatott versenyt. A posztot Patricia Hermanns, a Bahamák képviselője kapta.

Mint kiderült, Al-Muftah hosszú időn át homofób és zsidóellenes twitteket posztolt a platformon. A nő bigott üzeneteire a genfi székhelyű emberi jogi szervezet, a UN Watch hívta fel a figyelmet. Azonnal értesítették az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának elnökét. Levélben fejezték ki neki aggodalmukat, amiért egy ilyen embert jelöltek az emberi jogi fórum elnökének.

„Katar állandó ENSZ-képviselője Genfben régóta publikál rasszista sztereotípiákat a zsidókról, bigott támadásokat intéz a melegek ellen, valamint dezinformációkat és összeesküvés-elméleteket tesz közzé a nyugati társadalmakról és a liberalizmusról.” – áll a levélben.

 

A levélben részletesen tárgyalják Al-Muftah tweetjeit, melyek között olyanok szerepeltek, mint „Kiskorunktól megtanultuk, hogy a zsidók az ellenségeink!” Az LMBTQ-jogokra utalva pedig azt írta: „Maradjanak távol a Közel-Kelettől és az arab országoktól, tartsák meg a jogaikat a saját népüknek.” Azt is közzétette a profilján, hogy szerinte az emberi jogoknak semmi közük a melegek jogaihoz, és arra kérte Istent, hogy átkozza meg a melegeket.

Katar rendezi a FIFA labdarúgó-világbajnokságot, amivel kapcsolatosan több emberi jogi kérdés is felmerült, különösen az LMBTQ közösség tagjaival kapcsolatosan. Katarban börtön jár az azonos nemű pároknak, bár a szervezők esküdöznek, hogy a vébé ideje alatt nem fognak ezen problémázni, például a szállodákban.

A FIFA úgy véli, hogy Katar valóban mindent megtesz, hogy reformokkal segítse a vébé rendezését, bár LMBTQ jogvédők szerint a szervezet „naiv”, ha azt hiszi, hogy nem lesznek gondok a vébé alatt.

Egyes meleg focisták már korábban jelezték, hogy félnek részt venni a világbajnokságon, annak ellenére, hogy a szervezők hangsúlyozzák, hogy mindenkit szívesen látnak, vallástól és szexuális irányultságtól függetlenül – mindaddig, amíg „nem mutatják ki” az egymás iránti érzéseiket.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin