Nagyvilág

Elszökött Katarból az uralkodócsalád transznemű hercegnője

A kép csak illusztráció / fotó: Visit Qatar on Unsplash

 

Menedékjogot kapott Nagy-Britanniától a transznemű katari hercegnő, mert hazájában üldöztetéstől tart, számol be az esetről a The Times. A kiszivárgott dokumentumokból kiderül, hogy az Al Táni uralkodócsalád tagja azt mondta a belügyminisztériumnak, hogy „Katarban felnőni a legnehezebb dolog volt, amit valaha is meg kellett tennem”, mert „soha nem akartam, hogy ebbe a testbe kerüljek. Nőnek születtem, de belül férfi voltam. Katarban melegnek lenni büntetendőnek számít és halálbüntetés jár érte. Katarban rendkívül szigorú a saría”.

A belügyminisztérium menekültügyi hivatalától kiszivárgott anyag szerint a fiatal hercegnő még 2015 nyarán egy londoni családi bevásárlóút során szökött meg a felügyeletével megbízott személytől, és a barátnőjével együtt bujkált.

Menedékkérelméhez két kézzel írt levelet is mellékelt, amelyben leírta, hogy „amióta az eszemet tudom, depressziós vagyok, egyszerűen azért, mert a külsőm soha nem illeszkedett a belsőmhöz”. Az volt a vágya, hogy elszökhessen a családjától és új életet kezdjen Amerikában, „ahol olyan életem lesz, amilyenre mindig is vágytam, vagyis fiú leszek”.

Leírta, hogy szeretne végre nemi megerősítő műtétet végeztetni, és reméli, feleségül veheti a barátnőjét, akivel Nyugaton építhetik fel a jövőjüket. Állítása szerint a családja korlátozta a mozgásszabadságát, és megtiltották neki, hogy a család valamelyik férfi tagja nélkül bárhová is elutazzon. Nem akart feleségül menni valamelyik unokatestvéréhez, ahogy az a milliárdos családban bevett szokás, és retteg attól, hogy szökése után mire készülhetnek a fivérei.

2015 őszén egy brit ügyvéd jelenlétében aláírt névváltoztatási okiratban már le is mondott katari nevének használatáról, és egy angol férfinevet vett fel. Még azon év decemberében megkapta a menekültstátuszt, amivel öt évig maradhatott Nagy-Britanniában. A menekültügyi hivatal dokumentumaiban a foglalkozásánál az „uralkodócsalád tagja” szerepel, az nem ismert, hogy jelenleg melyik országban él.

A Katarban zajló futball-világbajnokság kapcsán számos bírálat éri az Öböl-menti monarchiát a vendégmunkásokkal való bánásmód, vagy épp az LMBTQ jogok kapcsán. A helyi kormány korábban fogadkozott, hogy senkivel szemben nem tűrik a diszkriminációt, de a Human Rights Watch 2019 és idén szeptember között hat olyan esetet azonosított, amikor meleg, leszbikus és transznemű katariakat önkényesen letartóztattak és bántalmaztak a hatóságok.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin