Nagyvilág

Félne játszani a katari világbajnokságon a meleg profi focista

A közel-keleti Katarban rendezik 2022-ben a FIFA labdarúgó világbajnokságot, de a néhány hete coming outoló Josh Cavallo elmondta, nem érezné magát biztonságban egy olyan országban, ahol a homoszexualitás tilos, és büntetése a korbácsolástól a hosszú börtönbüntetésen át a kivégzésig terjed.

Cavallo, aki a múlt hónapban egy, az Adelaide United közösségi oldalára feltöltött videóban vállalta fel melegségét, az egyetlen nyíltan meleg játékos a férfi profi labdarúgásban.

 

 

Cavallo világossá tette, hogy nem érezné magát biztonságban, ha Katarban kellene játszania. „Olvastam valami olyasmit, hogy Katarban halálbüntetést szabnak ki a melegekre, úgyhogy nagyon félek, és emiatt nem igazán szeretnék oda utazni” – árulta el. „Ez az egész elszomorít engem. A világbajnokság Katarban lesz, és profi labdarúgóként az egyik legnagyobb eredmény, hogy az országodért játszhatsz, és tudni, hogy ez egy olyan országban történik, amely nem támogatja a melegeket, ahol az életünket veszélyeztetjük, őszintén megijeszt, és átértékelésre késztet – fontosabb az életem, mint hogy valami igazán nagyot érjek el a karrieremben?

Nem Cavallo egyébként az egyetlen, aki mostanában a coming out dilemmájával néz szembe. Elmondása szerint több, másságát titkoló focista is felvette vele a kapcsolatot. „Vannak, akik bizalmasan kerestek meg, és azt mondták: Én is ugyanezzel a dologgal küzdök, Josh. Ők is profi labdarúgók. Nézd, ezt nem lehet elsietni. Azt mondom nekik, hogy ez kell, ha önmagad akarsz lenni. Én nem voltam boldog, és most nézz rám, őszintén szólva a felhők felett lebegek a boldogságtól” – emlékezett vissza. „Ez tetszik nekik, és azt mondják: Josh, ezt még nem tapasztaltam, és szeretném megtapasztalni, én pedig azt mondom: a döntés a te kezedben van, ez a te utad, és van fény az alagút végén. Nem gondoltam, hogy van, de határozottan van.

Bár Cavallo aggodalmai érthetőek, a katari szervezők igyekeznek megnyugtatni a közvéleményt, hogy az LMBTQ-játékosok és szurkolók biztonságban vannak országukban. A Guardian is beszámolt róla, hogy LMBTQ-jogvédők nem találtak bizonyítékot rá, hogy LMBTQ-embereket végeztek volna ki az ország azonos neműek közötti kapcsolatokra vonatkozó tilalmának megszegése miatt.

Szeretnék biztosítani minden szurkolót, bármilyen nemű, szexuális irányultságú, vallású, fajú, hogy megnyugodhat, Katar a világ egyik legbiztonságosabb országa – és mindannyiukat szívesen látjuk itt” – mondta a főszervező, Nasszer al-Khater egy nyilatkozatban. Vannak azonban korlátok. Például a szivárványszínű zászló kitűzése megengedett, a szeretet nyilvános kimutatása azonban nem.

A nyilvános érzelemnyilvánítás elítélendő” – magyarázta al-Khater. „Ez nem része a kultúránknak. De ez mindenkire vonatkozik.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin