Nagyvilág

Az interszexuális emberek védelméről döntött az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa

 

fotó: Katie Rainbow / Pexels

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa április 4-én megszavazta az interszexuális emberek jogainak védelmét célzó határozatot. Diplomaták és jogvédő csoportok az emberi jogok szempontjából mérföldkőnek neveztek a lépést, számol be róla a Reuters.

A világszervezet emlékeztet arra, hogy szakértők szerint a csecsemők 1,7%-a születik interszexuálisnak, azaz olyan nemi jellegzetességekkel, amelyek nem illeszkednek a férfi vagy a nő bináris rendszerbe.

Az állásfoglalás felszólítja az államokat, hogy lépjenek fel az interszexuális személyekkel szembeni diszkrimináció, erőszak és káros gyakorlatok ellen – beleértve a nemi jellegzetességeket érintő, orvosilag szükségtelen vagy elhalasztható beavatkozásokat. Ezzel egy időben foglalkozzanak az azokat kiváltó okokkal, és segítsék az interszexuális embereket abban, hogy „a lehető legmagasabb szintű fizikai és mentális egészséget élvezhessék”.

A határozat egyúttal kéri, hogy az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala tegyen közzé egy jelentést, amelyben részletesen megvizsgálják a világ minden régiójában az interszexuális személyekkel szembeni diszkriminatív törvényeket és erőszakos cselekményeket.

Michèle Taylor amerikai ENSZ-nagykövet az X-en azt írta, hogy az interszexuális személyek jogairól szóló legelső határozat elfogadása mérföldkőnek számító előrelépést jelent az emberi jogok terén.

Az ILGA World jogvédő csoport által közzétett nyilatkozatában 41 civil szervezet üdvözölte a határozatot, és úgy vélik, „az Egyesült Nemzetek Szervezete történelmi lépést tett az interszexuális személyek emberi jogainak védelme érdekében.”

 

 

Ismerjük meg együtt az interszexualitást!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin