Nagyvilág

Az ENSZ főtitkárához szalad a török elnök a színes dekoráció miatt

ENSZ színek
Erdoğan ezt a dekorációt kifogásolta. Fotó: AP, Richard Drew

Recep Tayyip Erdoğan már mindenhol LMBTQ propagandát vél látni. Legutóbb az ENSZ Közgyűlésén kifogásolta a terem színes dekorációját, amely „nyugtalanította”  a török elnököt – írja a Reuters.

„Az egyik probléma, ami a leginkább zavar, az, hogy ahogy belépünk az ENSZ Közgyűlésére, LMBT színek vannak a lépcsőkön és máshol is” – idézte az elnököt a Habertürk ügynökség. Erdoğan ezt mindenképp „meg akarta vitatni” Antonio Guterresszel, az ENSZ főtitkárával.

„Mégis mennyi LMBT [ember] van a világon? Mennyi joguk van ezeken a lépcsőkön lenni? Akik LMBT-ellenesek, azoknak is joguk van hozzá” – mérgelődött az LMBTQ embereket korábban „deviánsoknak” nevező politikus.

Erdoğan ezúttal azonban eléggé eltévedt: a terem színes díszítése ugyanis semmilyen módon nem kapcsolódik az LMBTQ közösséghez, még csak nem is a pride zászló színei szerepelnek a dekoráción vagy a lépcsőkön. A termet ugyanis a korábban ott tartott, az ENSZ fenntarthatósági céljairól rendezett eseményhez dekorálták így. A 17 szín mindegyike egy-egy fenntarthatósági célt jelképez.

Erdoğan vaskézzel igyekszik háttérbe szorítani a queer közösséget Törökországban. Legújabb ígérete szerint amint októberben összeül a parlament, azonnal „lépéseket fognak tenni” a „családok védelme érdekében”. Néhány napja az Isztambulban rendezett LMBTQ ellenes felvonuláson éppen azzal példálóztak az elnök hívei, hogy Magyarország sikeresen betiltotta az „LMBTQ propagandát” és Törökországnak is ezt kellene tennie.

Törökországban 2016 óta nem lehet pride felvonulást rendezni, idén pedig már a zárt térben szervezett események jó részét is megtiltották.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin