Nagyvilág

Húsz év alatt húszezer azonos nemű esküvő Hollandiában

fotó: zakalinka

 

Szinte napra pontosan 20 évvel ezelőtt történt, hogy 2001. április 1-én Hollandiában – a világon elsőként – hivatalosan is bevezették az egyenlő házasság intézményét. Az évforduló alkalmából az ország statisztikai hivatala, a Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) készített összefoglalót az azonos nemű házasságokról.

Az eltelt időben több mint 19 ezer férfi és közel 21 ezer nő mondta ki a boldogító igent, és már az első évben több mint 2400 pár kötötte össze az életét – ők idén már a 20. házassági évfordulójukat ünnepelhetik.

Az országban 1998 óta köthettek élettársi kapcsolatot az azonos nemű párok, 42 százalékuk pedig már az első évben élt a lehetőséggel, és a házasság mellett döntöttek. Érdekesség, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat továbbra is népszerű maradt, az azonos nemű párok közel negyede ma is ezt választja a házasság helyett.

A hivatalos statisztikai adatokból kiderül, hogy évente több mint 400 azonos nemű házasság végződik válással. Amíg a házasságkötéseket vizsgálva közel azonos a két nem aránya, addig a válásoknál már csaknem kétszeres különbség tapasztalható. A CBS adatai szerint a hölgyeknél tíz év alatt a házasságok 26 százaléka végződik válással, az uraknál pedig 14 százalék. A férfi-férfi házasságok így nem csupán a női-női házasságokál bizonyulnak – papíron – tartósabbnak, de a férfi-női házasságok 16 százalékos válási arányánál is alacsonyabb a mutató. Korábban az Egyesült Királyságban is azt találták, hogy a két nem között jelentős az eltérés a válásokat vizsgálva.

Mindez azonban nem az azonos nemű házasságok sajátja: minden tanulmány és kutatás általában arra a következtetésre jut, hogy inkább a nők azok, akik szembenéznek a nem működő kapcsolattal egy házasság esetében. A nők fokozottan érzékenyek a párkapcsolatok hullámzásaira, ezért ők azok, akik gyakrabban kezdeményezik a házasság felbontását.

 

 

Úgy összevesztek Nicki Minaj-on, hogy öt év után inkább elvált a meleg pár

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin