Nagyvilág

Igennel szavazott Thaiföld az egyenlő házasságra

 

Thaiföld lehet az első délkelet-ázsiai ország, ahol bevezetik az egyenlő házasságot, miután a szenátus elfogadta a törvénytervezetet – írja a CNN.

A thai parlament idén márciusban szavazott a törvényről, amely ezután a szenátus elé került. 134 szenátorból 130 voksolt a törvény mellett, így amennyiben a király is aláírja, 120 nap múlva emelkedhet jogerőre. Szakértők szerint a király aláírása többnyire csak formalitás, így Thaiföld hamarosan azon ritka ázsiai országok egyike lesz, ahol az azonos nemű házaspárokat ugyanolyan jogok illetik majd meg, mint a heteroszexuális házaspárokat.

Ázsiában eddig csupán két országban volt engedélyezett az egyenlő házasság: Tajvan 2019-ben, Nepál pedig tavaly vezette be.

„A törvényjavaslat hatalmas előrelépést jelent az LMBTQ+ jogok terén Thaiföldön” – nyilatkozta a CNN-nek Panjaphon Phiphatkhunarnon, a Love Foundation alapítója, amely egy thaiföldi LMBTQ egyenlőségért kampányoló civil szervezet. „Ennek a törvényjavaslatnak a potenciális hatása óriási. Nemcsak számtalan pár életét változtatja meg, hanem hozzájárul egy mindenki számára igazságosabb és méltányosabb társadalomhoz is.”

„Ez a törvény arra ösztönözheti a fiatalabb generációt, hogy vállalják fel magukat és hitelesen éljék az életüket, Thaiföldet progresszív és befogadó országként mutathatja be – turistákat és vállalkozásokat vonzhat … és elősegíthet egy kulturális változást, ahol az LMBTQ+ egyének elfogadva és támogatva érzik magukat” – tette hozzá az aktivista.

Több azonos nemű pár már készen is áll arra, hogy amint bevezetik a törvényt, összeházasodjanak. Van, aki tíz éve vár erre a lehetőségre. Mások úgy gondolják, a környékbeli országokra is hatással lehet az, hogy Thaiföld igent mondott az egyenlőségre.

Szettha Thaviszin thai miniszterelnök és pártja tavaly az egyenlő házassággal kampányolt, ahogyan ellenfelei is. Szettha korábban azt is nyilatkozta, hogy szeretné, ha Bangkokban rendeznék a World Pride-ot 2028-ban.

Thaiföldet általában az LMBTQ-közösség egyik paradicsomaként szokás emlegetni. Ráadásul világszerte népszerűek a thai BL (boys’ love) televíziós sorozatok, melyek a turizmusra is hatással vannak. Aktivisták szerint azonban az országban a jogszabályok továbbra is diszkriminatívak és nem tükrözik a változó társadalmi igényeket – most azonban valós változások kezdődhetnek.

A szenátus döntését a Bangkok Pride szervezői is örömmel üdvözölték, Facebook-oldalukon azt írták, történelmi jelentőségű döntés született.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin