LifestylePlay Safe

„Először csak nemi betegség, most meg már rák is? Vegyünk már vissza a tempóból!”

Balázs 26 éves, középtermetű, barna hajú, kék szemű, szép arcú, kedves mosolyú fiú, aki egy utazási irodában dolgozik. Szereti a pizzát, a sört és a hip-hopot. Balázs meleg, és fél éve végbéltáji szemölcsöktől szenved. Már a harmadik lézeres műtéten van túl. Fogalma sincs, hogy pontosan mikor és kitől kapta el az ezt okozó fertőzést, azt viszont pontosan tudja, hogy nagyon elege van az egészből.

Balázs fél éve abban a hitben lépett be a rendelő ajtaján, hogy aranyere van, hiszen viszket és néha kicsit vérzik is odalent, no meg egy pár hete valami rücskös dudorokat is érzett ott kitüremkedni, amikor mosakodott. Nyilván kap majd egy kúpot vagy valami kenőcsöt, és pár nap múlva el is feledkezhet erről az apró kellemetlenségről. Az öltözőfülkéből kilépve az asszisztens kérésére négykézláb helyezkedett el a vizsgálóágyon, miközben arra gondolt, hogy oké, jobb ezen minél gyorsabban túlesni.

A diagnózis, miszerint kondilómák, vagyis HPV-vírusos szemölcsök vannak a végbelében, mégpedig igen nagy számban, megdöbbentette. Mi az, hogy „szemölcsök” a fenekemben? Mégis, hogyan kerültek oda? És mitől fognak elmúlni? Számtalan kérdés cikázott az agyában, különösen, amikor megmondták neki, hogy a humán papillomavírus vagyis a HPV egy szexuális érintkezéssel terjedő fertőzés kórokozója, ami előidézhet a nemi szerveken vagy a végbélben jóindulatú szemölcsöket, de akár rákot is.
Először csak nemi betegség, most meg már rák is? Jaj, ne! Vegyünk már vissza a tempóból!

A proktológus (végbélsebész) doki 5 perc alatt egészen más perspektívákat nyitott meg előtte ezzel a néhány mondattal. Szó sem volt kúpról meg kenőcsről, ezzel szemben hirtelen egy költségesnek és némileg kellemetlennek ígérkező lézeres műtét lehetősége merült fel, továbbá szó esett immunerősítők szedéséről, HIV- és szifilisz-tesztek elvégzéséről, és Balázs azzal is szembesült, hogy szexuális partnerét is célszerű lenne megvizsgálni, mert ez a fertőzés tuti, hogy nem a vécédeszkáról vagy a jakuzziból származik.

Balázs próbált összeszedetten viselkedni, készségesen nyújtotta a karját a vérvételhez, beleegyezett a HPV-tipizálásba („azért azt ugye, jó lenne tudni, hogy csak a szemölcsös típus vagy netán rákos típusok is jelen vannak-e?”), lefixálták a lézeres eltávolítás időpontját. Végül a doki barátságosan nyújtotta a kezét búcsúra: „Viszlát a jövő kedden! Ha lennének még kérdései, akkor nagyon szívesen válaszolnak STD orvosaink, illetve az őket segítő speciális asszisztens.”

Balázs össze volt zavarodva, mert mindabból, amit eddig hallott, leginkább az ütötte szíven, hogy előfordulhat, hogy Kristóf félrelépett. Ugyan fogalma sem volt arról, mi az az STD orvos, de a kedves fiatal doktornő, akihez bekerült, egyértelműen szimpatikus volt neki, hozzáértése és empátiája teljesen megnyugtatta.

Hamarosan megtudta tőle, hogy az STD „sexually transmitted diseases-t” jelent, ami magyarul annyit tesz, szexuális úton terjedő betegségek. A HPV fertőzés is ezek közé tartozik, sőt, ez a leggyakoribb ilyen probléma. Balázs megrökönyödve értesült arról, hogy minden tizedik embernek élete során legalább egyszer vannak nemi szervi szemölcsei. Valamit ugyan hallott már arról harangozni, hogy sok esetben a HPV okozza a méhnyakrákot, de fogalma sem volt arról, hogy a férfiakat is megbetegítheti. Ennél még ijesztőbbnek tűnt, hogy a passzív melegek több, mint 90%-a hordoz valamilyen – alacsony vagy magas rákkockázatú, sokszor többféle – HPV-típust a végbelében. Nem csoda ezek után, hogy nemcsak a végbéltáji szemölcs gyakori köztük, hanem a végbélrák is. A beszélgetés során az is kiderült, hogy a szájüregi rákok egy részéért is a HPV a felelős.

Balázs ugyancsak elképedt azon, hogy egy ilyen veszélyes vírusról idáig szinte semmit nem tudott. De azért továbbra is elsősorban az izgatta, hogy ő kitől kaphatta el a fertőzést, és hogy ez bizonyítja-e azt, hogy Kristóf hűtlen volt hozzá.

Nagy kő esett le a szívéről, amikor a doktornőtől megtudta, korántsem biztos, hogy Kristóftól származik a fertőzés. A HPV ugyanis akár évekig is tünetek nélkül jelen lehet a bőr vagy a nyálkahártya felszínén, mielőtt betegséget okozna. Ilyenkor csak speciális tesztekkel mutatható ki. Az óvszer használata ebben az esetben is biztonságosan megelőzi a fertőzés átadását, de mivel ez nem képes a teljes veszélyeztetett terület lefedésére, van egy még jobb lehetőség, és ez a védőoltás, ami ráadásul már több, mint 10 éve hozzáférhető.

Balázs azonnal eldöntötte, hogy beoltatja magát és természetesen Kristófot is, sőt, minden barátjának el fogja mondani, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. Elég baj, hogy ő csak akkor szerzett tudomást erről, amikor már saját bőrén tapasztalta meg, mennyire kellemetlen és kínos gondokat okozhat a HPV.

 

Dr. Tisza Tímea
Belvárosi Orvosi Centrum

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin