HírekItthon

Ingyen óvszert kaphatnak a résztvevők a Budapest Pride Fesztivál programjain

A Budapest Pride óriási lépést tesz a családtervezés és az STD-prevenció kérdésében – az érdeklődők idén sok programon hozzájuthatnak ingyenes óvszerhez. Ismét a civilek végzik el a kormány munkáját.

“Állami feladat lenne a fogamzásgátláshoz és a biztonságos szexhez való hozzáférés biztosítása. Mivel ezt a feladatot az állam nem látja el, ezért legalább a pride-os programokon igyekszünk ezt ellensúlyozni” – mondja Radványi Viktória, a Budapest Pride egyik szervezője, aki szerint egy normális országban minél több helyen – köztük állami intézményekben – módja lenne az állampolgároknak ingyen óvszerhez jutni, ám Magyarországon ez nem valósul meg. A fogamzásgátlás és a biztonságos szex máig sokszor a módosabb réteg kiváltsága.

Holott magának a magát családbarátnak nevező kormánynak is vannak ezen a téren törekvései – ezek közül az egyik a terhességmegszakítások számának csökkentése, ami a KSH adatai szerint évente 20 ezer körül mozog.

Ezt a célt legjobban a felelős családtervezés oktatással lehetne elérni, illetve azzal, ha mindenki számára hozzáférhető lenne a fogamzásgátlás. Ez viszont távolról sem valósul meg: „Sok iskolában egyáltalán nincs szexuális felvilágosítás: rendszeresen előfordul, hogy még biológiaórán is kihagyják a családtervezésről szóló részt, és ha még szó is esik egyáltalán a megtermékenyítésről, rendkívül sok esetben marad ki egy az egyben az iskolai oktatásból a tudatos családtervezés, a kölcsönös beleegyezés fontossága, a kapcsolati erőszak és a nemi úton terjedő betegségek megelőzése. Pedig a világon mindenki tudja, hogy csakis megfelelő minőségű szexuális oktatással és könnyen hozzáférhető, biztonságos fogamzásgátlással lehet elérni, hogy a terhességek közül egyre több legyen a tervezett terhesség” – mondja Radványi.

Ám a Budapest Pride nemcsak a tudatos családtervezést próbálja erősíteni akciójával, hanem a HIV visszaszorítását is. A HIV és AIDS problémakörével a kormány nemigen foglalkozik, holott 2012 óta megugrott az új HIV fertőzöttek száma, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ettől kezdve minden évben 200 új HIV fertőzöttet vesz nyilvántartásba. Ettől független a kormány nemhogy nem szokott reagálni a HIV és AIDS problémájára, sőt, stratégiája sincs a probléma kezelésére. Holott az oktatás és a hozzáférhető biztonságos szex itt is hatékonyan visszaszoríthatná a számokat.

Régóta megszokhattuk, hogy a kormány által semmibe vett problémákat Magyarországon a civileknek kell megoldani. A hatékony megoldás viszont csak összefogással valósítható meg. Erről szól az idei Budapest Pride is: „A Budapest Pride Fesztivál idei szlogenje a »Vedd vissza a jövőd!«, ami rámutat a társadalomban jelenlévő különböző hatású, ám hasonló gyökerekből táplálkozó problémákra  adható válasz fontosságára” – mondja Radványi – „A minket övező kaotikus és félelmetes valóságra sokan szorongással, míg mások egyre fokozódó apátiával reagálnak. A Budapest Pride csapata hisz abban, hogy a társadalmi problémák megoldására a közösségi válasz a megoldás, az alulról szerveződő kezdeményezések és az egymás ügyeit segítő, rendszerkritikus civil összefogás.” 

A Budapest Pride Fesztivál június 25 és július 25 között több mint 100 programmal várja az érdeklődőket Budapesten és az ország több nagyvárosában is. Ezeket a programokat közel 70 civil szervezet és informális csoport szervezi, így vált a Budapest Pride Fesztivál az ország legnagyobb civilfesztiváljává. Nézd meg őket itt!

A Budapest Pride Felvonulás július 24-én lesz majd, a menet a Madách téren gyülekezik 14 órától, és a Tabánba fog megérkezni, ahol a szervezők civil faluval, zenével, beszédekkel és piknikhangulattal várják a résztvevőket.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin