Egészség

HIV, AIDS, Covid-19 és a jövő

Magyarországon jónéhány hónapig nehézkés volt a HIV szűrés, ám a korlátozások után sem várható roham a rendelőkben. Miért lendíthetné előre a szűrési kedvet az otthoni gyorstesztek engedélyezése? Mi az oka, hogy mégsem kell tartanunk Magyarországon HIV-robbanásról? És miért nincs még mindig megoldás az AIDS-re, ha a Covid-19 esetében néhány hónap alatt kifejleszthetik a vakcinát? Dr. Szlávik János infektológus főorvossal beszélgettünk.

 

 

Készítettünk a Humen Magazin olvasói között egy kisebb felmérést, hogy hányan akarnak majd elmenni HIV-szűrésre a korlátozások után, ami érzékenyen érintette a szűrési lehetőségeket is. Ám az eredmények szerint nem nagyon tervezik az emberek a HIV-szűrés elvégzését. Ez még mindig probléma?
Egyértelműen. Magyarországon nagyon kevesen járnak szűrésre. Sokszor hallani is azt a feltételezést, hogy itthon ezért is olyan alacsony a HIV+ személyek száma, de ez nem reális magyarázat, hiszen ebben az esetben beteg is több lenne, ám a fertőzöttek száma minden évben évi 200-300 körül mozog. A koronavírus mellesleg összességében sem tesz jót az egészségügyi szűréseknek, nem csak a HIV-szűrésnek.

Egy-két szűrőállomás lassan már megnyitja kapuit, de én sem hiszem, hogy három hónap elteltével megrohamoznák az emberek őket. Úgyhogy beszélni kell erről témáról. Nincs nyoma, hogy Magyarországon lassulna a vírus terjedése. Egészen biztos vagyok benne, hogy ebben az is szerepet játszik, hogy az emberek nem járnak szűrésre, pláne azok nem, akik nem a rizikócsoportba tartoznak. A rizikócsoportba tartozók valamivel lelkesebbek, de egy átlagos heteroszexuális személy – vagy akár nem átlagos, akinek több szexuális kapcsolata van – nem nagyon jár szűrésre.

Mi lehet ennek az oka? Azt nem állíthatjuk, hogy nincsen felvilágosítás. Főként, ha a rizikócsoportot nézzük, mindig is elég, őket célzó kampány szólt arról, hogy mennyire fontos a HIV-szűrés… Mit lehetne még tenni? Mi a megoldás?
Még közelebb kéne vinni az emberekhez a szűrés lehetőségét. Végre valahára engedélyezni kellene az otthoni teszteket. Azokban az országokban, ahol engedélyezték őket, bár kis arányban emelkedett az új fertőzöttek száma, de ezután az el is kezdett csökkenni. Ez történt például Franciaországban és Olaszországban is.

Sokan azért nem mernek elmenni szűrésre, mert félnek, hogy meglátják őket, ismerősökkel találkoznak, vagy mások előtt kell szembesülniük a pozitív eredménnyel. Ám ha néhány ezer forintért megvehetné és hazavihetné a páciens a tesztet, az hihetetlenül jó dolog lenne. Így teljesen privát körülmények között nézhetné meg, hogy mennyire van veszélyben. Nyilván, ha pozitív a teszt, akkor mindenképpen el kell menni megerősíteni az eredményt.
Volt rá remény, hogy Magyarországon is fogalomba kerülnek ezek a házi tesztek, de egyelőre úgy néz ki, hogy idén még nem lesznek elérhetők a patikákban.

Mit lehet tudni ezekről az öntesztekről?
Elvileg ugyanazok, mint azok a gyorstesztek, amiket a szűrőállomásokon használnak, csak ott az szakember végzi a vizsgálatot. De ezek az öntesztek úgy vannak kifejlesztve, hogy minimális odafigyeléssel gyakorlatilag elronthatatlanatok.

Sokszor vádolták ezeket a teszteket, hogy nem elég megbízhatóak. De ez nem igaz. Nyilván nem annyira megbízhatóak, mint egy vérvétel, vagy egy megerősítő laborvizsgálat, de szűrésre bőven elegendőek. Magyarul: ezek a tesztek negatív irányba nem nagyon tévednek. Ha valaki HIV-negatív, annak a tesztje negatív lesz. Ha valakinek a tesztje viszont pozitív, még akkor sem biztos, hogy az az eredmény valóban pozitív. Ilyenkor el kell menni megerősítő vizsgálatra, és ott derül ki a biztos eredmény. De ugyanez a folyamat az egészségügyi személyzet által elvégzett gyorsteszteknél is.

Furcsállom, hogy mindez még nem elérhető Magyarországon. Tudomásom szerint egyelőre jogszabályi akadálya van, nem pedig egy a HIV-tesztekkel szembeni ellenállás áll a háttérben az egészségügyi kormányzat részéről. Jelenleg nem abban a helyzetben vagyunk, hogy mindezt keresztül tudjuk verekedni, de remélem, hogy legalább az elkövetkező egy évben lesz rá lehetőség.

Ha Magyarországon folyamatosan terjed a vírus, beszélhetünk a HIV esetében is járványról?
Nincsen járvány Magyarországon, ha az lenne, az elmúlt tíz évben nagyon sok beteget regisztráltunk volna. Ha pedig sok beteg lenne, folyamatosan emelkedne az AIDS betegek száma. Ám ez nem történik meg: minden évben stabilan nagyjából ötven AIDS beteget diagnosztizálnak.

A HIV-vel kapcsolatban fel szokott merülni a gondolat, hogy miután ledőlt a tabu – főként a rizikócsoportnál –, miszerint a HIV halálos betegség, az emberek elkezdték túl könnyedén venni a vírust, mondván, ha fertőzöttek is lesznek, csak beszednek egy gyógyszert és minden rendben lesz. Valóban megtörtént ez a magatartás változás?
Megtörtént. Amióta ilyen hatékony gyógyszerek vannak, sokan gondolják úgy, hogy minek védekezzek, hiszen ha el is kapják a HIV-et, majd szedik a gyógyszereket és élnek száz évig. Pláne megtörtént, miután kiderült, hogy van egy olyan megelőző gyógyszer, amit ha mindennap rendesen szednek, akkor nagy valószínűséggel nem kapják el a vírust.

A gyógyszer valóban megakadályozza a vírus terjedését. Ám mindez egyfajta szexuális szabadságra is hív: nem kell védekezni, mert szedem a gyógyszert. Ám ebből az is következik, hogy az egyéb úton átvihető nemi betegségek száma emelkedik. A szifilisz, a kankó, a HPV mind-mind olyan fertőzések, amik erőteljesen terjednek, nemcsak Magyarországon, hanem több nyugat-európai országban is. Világjelenség, hogy a fiatalok egyre kevésbé védekeznek.
Azt szokták mondani, a HIV ellen foggal-körömmel kell harcolni. Tehát gyógyszert kell szedni, óvszert kell használni és biztonságosan szexelni.

Akkor jó dolog a PrEP vagy sem?
Tény, hogy ez a módszer működik, ha a HIV-ről van szó. Be kell valljam, bármennyire is ellene voltam eleinte – hiszen tényleg növeli a nemibeteségek számát–, ma már megadom magam. A HIV ellen valóban védekezni kell, és ez az egyik útja. Látnom kellett, hogy az a személy, aki szabályosan, pontosan szedi a gyógyszert, nagy valószínűséggel valóban meg tudja magát védeni a HIV-fertőzéstől.

Világszerte látszik, hogy összességében csökken az új fertőzéseknek a száma, de egy ilyen szexuális magatartással nagyon sokáig fog még ez a folyamat tartani. Így mindentől függetlenül jobb lenne, ha az emberek jobban odafigyelnének a szexuális úton terjedő betegségekre, és azt nem egy tabletta beszedésével oldanák ezt meg.

Ha Magyarországon már hosszú évek óta stagnál az új fertőzöttek száma, akkor mondhatjuk azt, hogy nem is kell félni nagyobb robbanástól?
Igen. Nincsenek sokkal többen a fertőzöttek. De ettől függetlenül a fertőzöttek száma emelkedik, már 2500 felett jár, és ez a szám nem is olyan régen még 1500 volt. Nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy Magyarországon egyre többen élnek HIV-vel. De ők nem fertőznek. Magyarország egy kis ország és ezt a 2500 fertőzöttet elég könnyen lehet ellenőrizni – a beazonosítottak 95 százaléka gyógyszert szed, így nagy valószínűséggel nem adja tovább a vírust. Nagyon kevés, pár ezer olyan fertőzött lehet, aki nem ismeri a sátuszát és terjeszti a vírust, ez a szám viszont nem engedi, hogy nagyobb járvány alakuljon ki.

De ez nem magyar sajátosság – hasonló a helyzet Szlovákiában, Horvátországban és mindazokban az államokban, ahova az intravénás droghasználók közé nem jutott be a vírus. Nekünk is ez a szerencsénk: valamilyen rejtélyes oknál fogva a magyar droghasználók között nem terjedt el a HIV. De itt van ellenpéldának például Lengyelország, ahol sok a használó és sokkal rosszabb is a helyzet a fertőzöttséget tekintve.
Magyarországon nem kell félnünk attól, hogy HIV-járvány alakul ki. Senki sem tudja, hogy miért alakult így. Egészen biztosan, hogy nem a kellő felvilágosítás miatt, mert azontúl, hogy decemberben és májusban többször felmerül, lenne még bőven mit beszélni a vírusról.

Említette az újonnan felfedezett AIDS-betegek számát. Az ő jelenlétük alátámasztja azt a teóriát, hogy az orvostársadalom sincs annyira tisztában a vírussal? Megannyi történetet hallunk arról, hogy valakinek évek óta voltak tünetei, de az orvosok egyszerűen nem végeztek HIV-tesztet rajta, míg el nem ért az AIDS stádiumig…
Valóban, de ennek az az oka, hogy kevés a beteg. Így az orvosok és az ápolók nem tudják megismeri a tüneteket, hiszen nem találkoznak a betegséggel. Napjainkban Magyarországon ritkaság számba mennek az AIDS-betegek, az egyetemen pedig hiába tanulják meg tankönyvekből, hogy mik a HIV vagy AIDS tünetei, ha az életben nem találkoznak velük. Ebben a pillanatban két-három AIDS-beteg feküdhet Magyarországon kórházban, ez a szám pedig kevés ahhoz, hogy a betegség benne legyen az orvosok tudatában.

Főként igaz ez a nők esetében. Egy fiatal nőnél ki gondol arra, hogy a tünetei mögött a HIV állhat, hiszen nem tartozik a rizikó csoportba? A nők esetében világszerte jóval később ismerik fel a betegséget, de sok férfinél is heteken, hónapokon keresztül folynak a vizsgálatok, mire véletlenül valahol csinálnak egy HIV-tesztet, ami pozitív lesz.
Próbálunk minél több helyen beszélni az AIDS-ről, de ez nem egy könnyen felismerhető betegség. Rendkívül bonyolult, több szervrendszert érint.

Jelenleg Magyarországon államilag támogatott a gyógyszeres kezelés, ám hallani modernebb eljárásokról, például injekciós kezelésről is, ahol heti vagy havi egy injekcióval érnék el a naponta szedendő gyógyszer hatását. Várható, hogy ezek nálunk is bevezetésre kerülnek?
Nálunk már 1995 óta állnak a betegek rendelkezésére a hatékony gyógyszerek. Gyakorlatilag megjelenésük után azonnal az országba kerültek és máig minden korszerű gyógyszer elérhetőek a páciensek számára. Óriási szerencséje volt a betegeknek, hogy az egészségügyi kormányzás biztosította számukra ezeket az ingyenes szereket. Mi nagyon gyorsan követtük a kinti tendenciákat. Mindig a legkorszerűbb gyógyszereket használtuk és használjuk is, jelenleg is húsz-harminc fajta készítmény van magyar forgalomban. Ez ritka példa volt. Volt olyan európai ország, ahol azt mondták, hogy ez a három gyógyszer van, ezeket lehet alkalmazni.

Tény, hogy az injekciós megoldás egyelőre még nem elérhető. De nem is mindenkinek szimpatikus. Egyelőre most alapvetően leállt a gyógyszerfejlesztés, mert már olyan elképesztően korszerű, egy tablettában szedhető, mellékhatásmentes szerek vannak, hogy nem nagyon kutatnak tovább. Az oltóanyag után való kutatás viszont folytatódik, ám abban valahogy mégsincs előrelépés. Eltelt harminc év és még mindig messze a megoldás. Miközben a koronavírus ellen három-négy hónap alatt sikerült hihetetlen nagy előrelépést diktálni.

 

 

A HIV és a Covid-19 között többen vontak furcsa párhuzamokat. Legutóbb például azt, hogy míg a The New York Times egész címlapon számolt be az első 100.000 amerikai áldozatról, addig 1985-ben az első 100.000 AIDS áldozatról egy apró cikkben írtak egy belső oldalon. Sokan feltételezik, hogy a Covid-19 kutatása azért lett eredményesebb, mert nem egy perifériás közösséget veszélyeztet csak…
Ez nem így van. Egyszerűen más a vírus. A koronavírusok egyszerű jószágok. Óriási különbség a két vírus között az, hogy míg a HIV esetében termelődnek ellenanyagok az emberek szervezetében, azok nem védenek meg a fertőzéstől, míg a koronavírus elleni ellenanyagok igen. Ráadásul a HIV, mint retrovírus beépül az emberi genomba, ahonnan csak géntechnológiai módszerekkel lehet eltávolítani. A koronavírus nem épül be sehova.
A koronavírusok ellen gyorsan lehet védőoltást létrehozni, a HIV vírus ellen pedig elképesztően nehezen. Nem azért nem haladnak, mert egy rizikócsoport betegsége.
Jelenleg is elképesztő erőfeszítéseket hoznak azért, hogy megszülessen a védőoltás, de nem megy. Egyszerűen nem megy. Teljes zsákutca. A pénz sem számít, mert ha időirányosan nézzük, a HIV-re legalább annyi pénz költöttek, mint a Covidra.
A koronavírus esetében már most látni, hogy lesz hatékony oltás. Több úton is próbálnak kialakítani védettséget. Ha nem is mindegyik, de valamennyi hatékony lesz, nagyon rövid idő alatt.

Ezek szerint a jövőben nem is várható, hogy legyen végleges gyógymódja a HIV-nek?
Mint említettem, a megoldás géntechnológiában keresendő, ez pedig nagyon messze visz. Ha már ott tartanánk, hogy géntechnológiai módszerekkel ki tudnánk vágni a HIV vírust a genomból, akkor már meg tudnánk gyógyítani a rákot is, vagy meg tudnánk hosszabbítani az emberi életet. Hát ennyire messzire visz. A megoldás olyan elképesztően bonyolult, ami már valóban az emberiség létét próbálja befolyásolni. Persze nem lehet tudni, lehet valakinek valamikor kipattan a szikra fejéből. De ha valamit 35 év alatt nem lehetett megoldani, az tényleg egy borzasztóan bonyolult dolog.

A HIV+ emberek mennyivel vannak nagyobb veszélynek kitéve a Covid-19-cel szemben?
Ez egy rendkívül izgalmas téma. Olaszországban tűnt fel, hogy valamilyen oknál fogva rendkívül kevés koronavírus fertőzés fordul elő a HIV-fertőzöttek között. Az egész hatalmas olasz járvány alatt egy súlyos tüdőgyulladásos koronavírus fertőzött nőt találtak, aki HIV+ volt. Úgy tűnik, hogy a HIV+ személyek által szedett gyógyszerek valamilyen védettséget adnak a koronavírus fertőzés, főként a súlyos lefolyású fertőzés ellen.
Mi is próbálkozunk ezekkel a gyógyszerekkel a koronavírus fertőzötteknél. Magyarországon eddig egyetlen egy olyan esetről tudok, ahol valaki egyszerre volt HIV és koronavírus fertőzött. Sajnos ez az illető meg is halt, de nem a koronavírus, hanem egy teljesen más betegség következtében. Az ő esetében sem állíthatom, hogy a koronavírus súlyos fertőzést okozott.

 

Kanicsár Ádám András
Instagram: @kanicsar

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin